Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.
Izbornik

12 zvijezda Crkve

Kategorija: Propovijedi

“Sveti Otac je mladima okupljenim u Torontu, na Svjetskim danima mladih, rekao jednu jednostavnu misao: “Ako ljubite Isusa, ljubite Crkvu!” Zamolimo Mariju da nam pomogne vidjeti i ljubiti Crkvu onako kako je ona vidi i ljubi. Govorit ću o Crkvi sastavljenoj od dvanaest zvijezda.”

Prva zvijezda: VJEČNA CRKVA

Crkva je vječna jer ima svoj početak u Srcu Presvetog Trojstva; kroz sva stoljeća i cijelu povijest. Sastavljna je od tri velike međusobno povezane galaktike. Galaktika Neba, koja je najbrojnija: najveći dio Crkve nalazi se u Nebu i svaki put kada nas Gospa ili Isus dođu posjetiti na zemlji zapravo nam pokazuju postojanje Neba, pokazuju nam našu budućnost, našu besmrtnost. Između Crkve na Nebu i one na Zemlji, nalazi se druga galaktika koju nazivamo Čistilište. Božja ljubav je toliko velika da nam ako u trenutku smrti naše srce još nije postalo kao srce djeteta, Gospodin daj milost u Čistilištu postati čistima poput djece. Na zemlji se živi vrijeme vjere, u Čistilištu vrijeme radosne nade, a u Nebu ne živi se ništa drugo nego ljubav. Između te tri galaktike struji neprestana komunikacija ljubavi i života.

Druga zvijezda: ISUS NIKADA NIJE SAM

Isus ne može postojati bez svoje Crkve. Već s Abrahamom vidimo Crkvu u svojim počecima na zemlji. Prije Isusova rođenja na zemlji već je bila Crkva, bila je Marija – Crkva koja prihvaća Boga na zemlji. Crkva su i sv. Josip, sv. Ivan, Elizabeta, Zaharija, pastiri, tri kralja… Isus je okružen svojom Crkvom I kad započinje svoj misionarski život. Prva riječ koju izgovara Natanelu, Petru I Ivanu je “Slijedi me!” Crkva je kolijevka Božje Riječi kao što je Marija kolijevka Božja na zemlji. Crkva je ona koja nam prenosi sve Isusovo i koja nam omogućuje njegovu prisutnost. Ne samo da nam o njemu govori, nego nam ga i daje u Euharistiji. Ne bi bilo Euharistije bez Crkve i svaki put kad evangeliziramo, ne naviještamo neku poruku ili neku teoriju, jer kao ambasadori Božji, drugima darujemo osobu Boga.

Treća zvijezda: ISUS SE IDENTIFICIRA SA SVOJOM CRKVOM

Na putu za Damask kad Savao pita: “Tko si ti, Gospodine?” Isus ne odgovara: “Ja sam Isus kršćana koje ti progoniš!”, nego: “Ja sam Isus kojeg ti progoniš!” I sva progonstva protiv Crkve koja će biti do kraja svijeta napadaju Isusa u njegovoj Crkvi. Crkva nastavlja činiti u vremenu i prostoru ono što je Isus činio tijekom svoje 33 godine života u Palestini: nastavlja oslobađati zarobljene, ozdravljati bolesne i otvarati Nebo za umiruće.

Četvrta zvijezda: CRKVA NIJE SAMO TIJELO ISUSOVO; NEGO JE U ISTOM TRENUTKU I ZARUČNICA

Zaručnica kojoj se može dogoditi da bude nevjerna, ali je Zaručnik neće nikada napustiti. Zajedništvo Isusa s njegovom Crkvom je bračno, mistično i fiziološko, jer se Isus sjedinjuje sa svojom Crkvom darujući joj svoje Tijelo u euharistiji.

Peta zvijezda: SVETA CRKVA GREŠNIKA NIKADA NE ODVAJA SVETOST I GRIJEH

Crkva daruje cijelu Božju svetost, posebno preko sakramenata preko kojih grešnici mogu ponovno postati sveti. A ta Božja svetost preko sakramenata biva nam ponovno prenesena preko grešnika. Svjestan toga, Sveti je Otac u godini Jubileja zatražio oproštenje za sve nevjernosti Crkve tokom njenih 2000 godina. Bila je to gesta koja predstavlja svu svetost Crkve koju on predstavlja.

Šesta zvijezda: CRKVA KOJA POKAZUJE SVOJU NAJLJEPŠU STRANU

Tijekom povijesti posvuda su prve bolnice, prva utočišta za gubavce, sirotišta, prihvatilišta za stare ili bolesne od side osnivali Isusovi učenici. Gdje je patnja, tamo je prisutna i Crkva. Crkva je sa svojim svetima označila povijest, spasila ljudsku kulturu jer je posvuda i uvijek branila čovjeka od čovjeka.

Sedma zvijezda: CRKVA SE VJEČNO OBNAVLJA U VJEČNO PROLJEĆE

Svjetski dani mladih su upravo pokazatelji vječne mladosti Crkve. Koji bi politički ili vjerski vođa bio sposoban okupiti stotine tisuća mladih iz cijeloga svijeta kao naš papa Ivan Pavao II.? A ipak, Papa ne okuplja mlade oko sebe, nego okuplja poslanike mladih iz cijeloga svijeta oko Boga u euharistiji.

Osma zvijezda: CRKVA ŽIVI SKLAD IZMEĐU KOSTURA I OSTATKA TIJELA

Kostur je sve ono što je sam Krist ustanovio: biskupi, svećenici, sakramenti… Krv koja teče njegovim venama je sve ono što Duh Sveti budi u životu Crkve, kao svetost, djela ljubavi, redovničke zajednice, posebno sve one nove zajednice osnovane nedavno. Ne može se razdvojiti ono što je dao Isus od onoga što daje Duh Sveti, oni su dvije Očeve ruke kojima Bog gradi Tijelo Crkve.

Deveta zvijezda: JEDINSTVO CRKVE

Božji je san da sva njegova djeca postanu jedno. Prvo je tisućljeće, obilježeno Crkvom nepodijeljenom u sebi. Drugo, tek proteklo tisućljeće, nasuprot prvom bilo je vrijeme velikih lomova u Crkvi. U novorođenom trećem tisućljeću Bog će ponovno dati Crkvi, svome tijelu, njeno orginalno jedinstvo. Jedinstvo se gradi oko srca Crkve: euharistije.

Deseta zvijezda: MISIONARSKA CRKVA

Kako možemo za sebe zadržati sve ovo blago novosti, ljepote i svjetla? Crkva nas ozdravlja od grijeha, uklanja mnoge patnje… kad bi svi s Isusom živjeli evanđelje, ne bi više bilo rata, ne bi bilo više napuštene djece, side, razvoda… Kad znam da je Isus jedini odgovor na sva čovjekova očekivanja, kako ja mogu živjeti intimnost s njim, a da nisam učinio sve kako bih ga darovao i objavio drugima? To je ono što me “otrgnulo” iz pustinje kad sam u jednom periodu svoga života živio kao pustinjak. Nisam više mogao trpjeti pomisao da se mladi ubijaju dok sam ja u sebi nosio isti Božji život. I vidim da je Međugorje više od dvadeset godina prava škola evangelizacije za svijet. Gospa nas često poziva snažnim riječima poput: “Svjedočite Božju radost vašim životom”, “Želim da preko vas cijeli svijet upozna Boga radosti, budite svi Isusov odraz, budite svjetlo koje sjaji u tami.”

Jedanaesta zvijezda: CRKVA JE JEDINO MJESTO NA ZEMLJI GDJE SU ŽIVOT I LJUBAV ZAŠTIĆENI

Izlazimo iz stoljeća neprestanih ratova čovjeka protiv čovjeka, i kao da to nije dosta, više od milijardu djece ubijeno je prije nego što su rođeni. Sotona ne podnosi ono što je slabo, maleno, siromašno, jer ga svako dijete podsjeća na malog Isusa u Marijinoj utrobi; svaka osoba koja pati, podsjeća ga na Čovjeka na Križu. Sotona se buni, jer se odbio pokloniti jednom Novorođenčetu i reći mu: “Ti si moj Stvoritelj!” Crkva je uključena u ovu veliku borbu između života i smrti. I u Crkvi, koja poput majke brani svoju djecu, nalazimo tisuće mladih koji se bore za život, a Duh Sveti ih potiče da budu sposobni za posvećeni život, sposobni prikazati Mariji vlastitu osjećajnost; mladi koji nisu samo kršćani, nego i protestanti, pravoslavni, židovi…

Dvanaesta zvijezda: CRKVA JE POBJEDNIČKA

U toj velikoj borbi za očuvanje života i ljubavi Crkva je već pobjednica. Nemam više potrebe vjerovati u Isusovo uskrsnuće jer sam vidio uskrsnulog Isusa u njegovoj Crkvi. Vidio sam da niti jedno progonstvo, pa bilo i ono najstrašnije, ne može nikada zadugo zatvoriti Crkvu u katakombe, jer niti jedna stijena nije mogla zadržati Isusa u grobu duže od nekoliko sati. Amen.”

Francuski karizmatik Danijel Ange o sebi, “Dijete sam Božje. Novicijat sam završio kod bendiktinaca kad mi je bilo 17 godina. Bio sami 13 godina u Ruandi kao misionar u jednoj monastičkoj zajednici. Kad sam se vratio iz Ruande, završio sam studije u Švicarskoj. Osam godina proveo sam kao pustinjak, eremit, u Alpama u Francuskoj. Nakon toga sam, prije 15 godina započeo školu molitve i evangelizacije. Bio sam već u 43 zemlje i otvorio škole molitve i evangelizacije.”

(propovijed Danijela Angea “Ako ljubite Isusa, ljubite Crkvu!”)

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena – Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena – Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Preporučujemo

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2020. Sva prava pridržana.