Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.
Izbornik

Otkrića o slici Gospe od Guadalupe

Pojavak čudotvorne slike Gospe od Gauadalupe vezan je uz početak misionarske djelatnosti u novootkrivenom svijetu. Godine 1531. Gospa se ukazuje indijanskom obraćeniku Juanu Diegu, sa molbom da se podigne crkva u Njezinu čast na obližnjem brdu Tepeyac. Gospin će naum biti ostvaren, i urodit obraćenjem više milijuna pripadnika autohotone populacije. Kao sredstvo za ostvarenje ovog čudesnog pothvata Gospa je ostavila svoj lik otisnut na tilmi (ogrtaču) – izuzetnom fenomenu koji privlači veliku pozornost. U nastavku donosimo rezultate znanstvenih istraživanja materijala – ikone koja neprekidno, do dana današnjeg upućuje na otajstva nadnaravnoga.

1. Oftalmaloške studije učinjene na Marijinim očimaotkrile su da se prilikom izlaganja oka svjetlosti, retina skuplja, a kada se svjetlost povuče, ona se vrati u prvobitno stanje, upravo na način kako se događa sa živim okom.

2. Temperaturtilme Juana Dieganapravljene od materijala koji potječe od vlakana  maguey kaktusa, održava stalnu razinu od37 ° C, istu kao u živom ljudskom tijelu.

3. Jedan od liječnika koji je analizirao tilmustavio je stetoskop ispod crnih vrpci Marijinog strukai čuo ritmičke udarce od 115 otkucaja u minuti, isto kao kod djeteta u majčinoj utrobi.

4. Nema najmanjih znakova da bi na tilmimogla biti bilo kakva boja. S udaljenosti od 8-10 cm od slike, mogu se vidjeti samo vlakna građe maguey kaktusa: boje iščezavaju.

Znanstvena istraživanja nisu bile u mogućnosti otkriti podrijetlo bojenja, niti način kako je oličena slika.

Nisu mogli otkriti tragove poteza kistaniti neku drugu poznatu slikarsku tehniku. NASA-iniznanstvenici potvrđuju da građa boje ne pripada niti jednom poznatom elementu na zemlji.

5. Prilikom ispitivanja materijala pod laserskim zrakama, pokazalo se da nije bilo nikakve boje naprednjem ili stražnjem djelu tkanine, i da boje lebde na udaljenosti od 0.25 mmiznad tkanine, bez da je dodiruju.

Boje stvarno plutaju iznad površine tilme.

Zapanjujuće, zar ne?

6. Grubimaterijal tilmeima životni vijek ne dulji od 20-30 godina. Nekoliko stoljeća prije, bila je naslikana replika slike na identičnom komadu maguey tkanine, i raspala se nakon nekoliko desetljeća.

Inače, za vrijeme 500 godina čuda, tkanina sa slikom Marije ostaje tako čvrsta kao što je bila prvog dana. Znanost ne može objasniti zašto se materijal ne raspada.

7. Godine 1791, solna kiselina slučajno se prolila po gornjoj desnoj strani tilme.

Kroz razdoblje od  30 dana, bez ikakvog posebnog tretmana, oštećena vlakna čudesno  su se sama obnovila.

8. Zvijezde koje se pojavljuju na Marijinom ogrtaču odražavaju točnu konfiguraciju i pozicije koje su se mogle vidjeti na nebu Meksika na dan kada se dogodilo čudo.

Na desnoj strani ogrtača Djevice, indicirana su sazviježđa južnog neba:

  • Na vrhu su četiri zvijezde koje oblikuju dio sazviježđa Orfeja.
  • Ispod njega lijevo nalazimoVagu, a do nje desno, na nečemu što izgleda kao strijela, je početakŠkorpiona.
  • U sredini su sazviježđa Lupusaa do njega lijevo, krajnja točka Hydra.
  • U dnu semože jasno vidjeti Južni križ; iznad kojega se pojavljuje lagano nagnuti kvadratić zviježđa Kentaura.

Na lijevoj strani Djevičinog ogrtača može se vidjeti sjeverna zviježđa:

  • Na njenim leđima, jedan fragment zvijezdaPastira; ispod njega nalijevo je Veliki Medvjed.

  • Njemu zdesna je Berenikina kosa; ispod nje, Lovački psi, a do nje lijevo, Thuban, najsjajnija zvijezda Dracokonstelacije.
  • Pod dvjema usporednim zvijezdama (koje još formira dioVelikog medvjeda), nalaze se zvijezde drugog para zviježđa: Aurigai na dnu, tri zvijezdeBika.

Tako se ukupno, na odgovarajućim mjestima, može vidjeti 46 najsjajnijih zvijezda na obzoru Doline Meksiko.

9. Godine 1921., jedan anarhistički aktivist sakrio je visoko razornu bombu u cvjetnom aranžmanu, i stavio je u podnožje tilme. Eksplozija je razorila sve okolo, osim tilme koja je ostala netaknuta.

10. Znanstvenici su otkrili da Marijine oči imaju tri refraktivne (lomne) karakteristikeljudskog oka.

11. U Marijinim očima (veličine samo 0.85 cm), otkrivene su minijaturne ljudske figure koji nijedan umjetnik nije mogao nacrtati. Ista scena se ponavlja u oba oka

Koristeći digitalnu tehnologiju, slike u očima su povećane nekoliko puta, otkrivajućida je svako oko reflektiralo figureindiosa Juana Diega koji otvara tilmu ispred biskupa Zumarrage.

Znate li koja je veličina ove scene?

Jedna četvrtina milimetra!

Na kraju, pogledajmo tri začuđujuće stvari:

1.
U indijskom jeziku, “Guadalupe” znači zmiji glavu zgnječila.”                       

To je povezano sa Post 3,15: Marija, pobjednica nad zlom.

2. Slika također oslikava detalj iz 12. pogl. Otkrivenja: I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama.”

3. Djevica nosi crnu traku o pojasu, koja simbolizira trudnoću, da pokaže Božju želju da se Isus  rodi u tri Amerike, u srcu svakog Amerikanca.

Dok živim hvalit ću Gospodina: pjevat ću hvale Gospodinudok budem živio (Ps 146,2)

Nikada ne zaboravite riječi koje je Gospa uputila Juanu Diegu:

  • Malo moje dijete, najmanje od svih, neka te ništa ne uznemirava.
  • Zar ne znaš da si u mom krilu??
  • Zar ja nisam tu… Ja, koja sam tvoja majka?

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena – Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena – Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Preporučujemo

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2020. Sva prava pridržana.