Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.
Izbornik

Dr. Ivan Poljaković brani svoja prava na sudu

Kategorija: Osvrti

Nakon što je odlukom Sveučilišta u Zadru od 21. prosinca 2012. god. predsjednik Udruge “Katolik” dr. Ivan Poljaković udaljen sa radnog mjesta voditelja Centra za strane jezike, poduzeo je korake radi zaštite svoje akademske slobode i prava iz radnog odnosa kod Sveučilišta u Zadru.

Kako Sveučilište u Zadru nije u zakonskom roku dalo nikakav odgovor na njegov zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa, izjavljen protiv – kako to dr. Poljaković smatra – nezakonite odluke o suspenziji sa radnog mjesta, podnio je on tužbu Općinskom sudu u Zadru u svrhu zaštite svojih prava iz radnog odnosa.

U prijedlogu za provođenje stegovnog postupka stavlja se dr. Poljakoviću na teret da je “svojim istupima u javnosti u više navrata … iznosio mišljenje o homoseksualcima kao bolesnicima i homoseksualnosti kao bolesti i poremećaju”.

Obzirom da je u demokratskom društvu današnjice dopušteno ograničavati slobodu govora – pa tako i govora o normalnosti ili nenormalnosti homoseksualnih sklonosti i čina – jedino ograničenjima propisanim zakonom, koji su u demokratskom društvu nužni  (čl. 10. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda; čl. 38. Ustava RH), morati će se u pravnim procedurama utvrditi da li je dopustiv zahtjev rukovodstva Sveučilišta u Zadru da dr. I. Poljaković prestane govoriti da su heteroseksualna nagnuća normalna, a homoseksualna abnormalna.

Stajalište da je heteroseksualnost standard mentalnog zdravlja, te su homoseksualne i srodne sklonosti devijacije (perverzije) takvog prirodnog spolnog nagona – je stajalište svih kulturnih i vjerskih tradicija; te predstavlja ona prvu od dvije danas postojeće hipoteze u znanosti.

Drugu hipotezu postavlja Alfred Kinsey u “kamenu temeljcu” seksologije, djelu “Seksualno ponašanje mužjaka ljudske vrste” iz 1948. godine: “Kakvo god bila njihova moralna interpretacija, nema znanstvenog razloga da se neke osobite vrste seksualne aktivnost sagledavaju kao suštinski, na biološkom polju, normalne ili abnormalne.[1]

Fred Berlin, Johns Hopkins University School of Medicine; Renee Sorentino, Harvard Medical School; John Sadler University of Texas Southwestern Medical Center; John Breslow, The London School of Economics and Political Science. Ovo su imena dijela znanstvenika koji sudjeluju u toj debati.

Da pojasnimo: nije riječ o znanstvenicima koji tvrde da je homoseksualnost bolest. Riječ je o znanstvenicima koji tvrde da čak ni pedofilija nije bolest[2] – te se zalažu da se ona prestane dijagnosticirati kao mentalni poremećaj. Ovo stoga što – kako oni misle slijedeći Kinseya[3] – „nema znanstvenog razloga da se neke osobite vrste seksualne aktivnost sagledavaju kao suštinski, na biološkom polju, normalne ili abnormalne“. Stoga oni za pedofile koriste eufemizam “Minor-attracted persons”: “Osobe sklone maloljetnicima”.

Moramo konstatirati da niti jedan od tih znanstvenika nije bio suspendiran sa svojeg radnog mjesta[4].

Dr. Ivan Poljaković smatra da Sveučilište u Zadru ne bi trebalo biti manje tolerantno prema njegovom zastupanju „tradicionalne“ hipoteze da je homoseksualnost bolest („tradicionalne“ u smislu da su je zastupali svi temeljni pisci psihijatrije – Freud, Jung, Adler, Frankl) nego što su gore spomenuta sveučilišta tolerantna prema svojim članovima koji se zalažu za „normaliziranje“ čak i pedofilije.

Mirko Horvat

 

Slika: RTL – Hrvatska


[1] fusnota: Alfred Kinsey i dr. „Sexual Behavior in Human Male“, Indiana University Press 1948, str. 201 – 205

[2]  http://www.lifesitenews.com/news/evil-attendees-at-prominent-pro-pedophilia-conference-horrified-by-sessions;

http://teabook.org/profiles/blogs/american-universities-promoting-pedophilia-oh-my);

Zbornik radova predavača na tom: http://www.b4uact.org/science/symp/2011/Proceedings.pdf

[3] Evo izravno Kinseyevih riječi: „Teško je shvatiti zašto bi se dijete, osim ukoliko nije kulturalno uvjetovano, uznemiravalo zbog toga što mu netko dodiruje genitalije, zašto bi se ono uznemiravalo kad vidi genitalije kod drugih ili kad doživi neki još specifičniji seksualni kontakt. Ako roditelji i nastavnici djecu neprekidno upozoravaju da se klone kontakata s odraslima i ako im ne objasne pravu prirodu zabranjenih kontakata, ona će zapasti u histeriju čim im se približi neka starija osoba, čim im se takva osoba obrati na ulici, čim ih ona pomiluje ili im ponudi bilo kakvu pomoć, iako ta osoba možda i nije imala nakanu seksualno ih iskoristiti. Neki iskusniji proučavatelji problema s kojima se mladi ljudi susreću došli su do zaključka da emocionalne reakcije roditelja, nastavnika i drugih odraslih osoba koje doznaju da je dijete imalo takve kontakte mogu daleko više uznemiriti dijete nego sam seksualni kontakt. Histerija koja u vezi s tobožnjim seksualnim napasnicima trenutno traje u našem društvu može uvelike otežati kasnije seksualno prilagođavanje velikog broja takve djece njihovim bračnim partnerima.  Alfred C. Kinsey i dr., „Sexual Behavior in the Human Female“, Indiana University Press 1953. god., str. 121

Da suvremeni seksolozi (tj., sljedbenici Kinseyeve misli) baš i ne odbacuju ovakva abnormalna stajališta, možemo čitati također i u zborniku radova “Childhood Sexuality: Normal Sexual Behavior and Development”, urednici Theo Sandfordt i Jany Rademakers, Haworth Press USA, 2000. god. (pretisak tematskog broja časopisa: “Journal of Psychology and Human Sexuality”, Vol. 12, 1/2 2000), koju se većim dijelom može čitati na:

  http://books.google.hr/books?hl=hr&id=ZsQ_RG_K-B0C&q=pedophile#v=snippet&q=childhood%20sexuality&f=false1

[4] usp. komunike Sveučilišta „Johns Hopkins“,http://www.hopkinsmedicine.org/psychiatry/about/events/fred_berlin.html

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena – Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena – Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Preporučujemo

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2020. Sva prava pridržana.