Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.
Izbornik

Ante Glibota: otvoreno pismo rektoru Sveučilišta u Zadru

Kategorija: Prenosimo

Povodom suspenzije predsjednika Apologetske udruge bl. Ivan Merz dr. Ivana Poljakovića sa njegovog radnog mjesta na Sveučilištu u Zadru oglasio se Ante Glibota, jedan od najprominentnijih hrvatskih intelektualaca.

Ante Glibota je 1972. godine završio u zatvoru kao najmlađi u skupini intelektualaca u kojoj su bili još i Franjo Tuđman, Vlado Gotovac, Marko Veselica i Vlatko Pavletić; potom je – kao osoba koja je u Hrvatskoj bila označena nepoćudnom za režim -u Parizu postigao blistavu karijeru, postavši međunarodno prominentan pisac u oblastima povijesti umjetnosti i arhitekture – te je on Hrvat sa najvećim brojem objavljenih naslova na stranim jezicima [vidi ovdje i ovdje].

Pismo donosimo u cijelosti.

Gospodine rektore,

Pročitao sam detaljno “Očitovanje pred Povjerenstvom…” gospodina  doc. dr. sc. Ivana Poljakovića, kao odgovor na Vaše odluke i zaista Vašeg više nego iznenađujućeg načina tretiranja akademske zajednice. Vi zapravo takovim činima, donosite i Vama i Sveučilištu štetu i poruge gospodine rektore. Takovi akti ostavljaju vrlo ružnu sliku za zadarsko Sveučiliste, a ne za gospodina Poljakovića. Imamo dojam, da se nalazimo u jednom drugom vremenu u jednom drugom prostoru kojima je bilo zajedničko isto jednoumlje, koje u svojim temeljima dakako nema ni demokratskog izričaja ili demokratskih nakana, a još manje trezvenog, promišljenog veleučilišnog duha.

Grozimo se takovih čina gospodine rektore, pogotovo svi mi koji smo zbog napisanog ili izgovorenoga proveli puno vremena u sužanjskim uzama, ali se nismo ni pod cijenu naših osobnih sloboda, dvoumili dizati glas za obranu temeljnih demokratskih vrijednosti našeg napaćenog naroda i onog što je bila osnovica njezine kršćanske veritikale. Izraziti slobodno naše razmišljanje i logiku našeg svjetonazora, pravo na različitost su zasluživale sve cijene!

Danas Vi uzimate takove birokratske slobode da ponovo niječete pravo na demokratsko iznošenje stavova članova Vaše akademske sredine, koja Vam je udijelila rektorski lanac, da ga dostojno držite i nosite. Postavlja se pitanje imate li  Vi gospodine rektore  moralno pravo na taj rektorski lanac, poslje takovih odluka, mjera i manira? Moramo vam reći gospodine rektore, da je  izgledno, da je taj lanac očito težak, i za naoko, ako je suditi po fotografijama,  Vašu korpulentnu figuru, da taj lanac Vi gospodine rektore ne nosite s dužnim poštovanjem.

Ostavite se birokratskih, nedemokratskih formi ponašanja. To nije prilično vremenu u kojem živimo, to nije prilično u prostoru  koji mi sanjamo da je demokratski i za kojega smo se gospodine rektore borili svim srcem, umom i dušom, da bude tolerantan i slobodan, svima bez izuzetaka! Ne pada nam na pamet dopustiti još jednom, da on postane prostor jednoumlja. Manite se rđavih poslova, razmišljajte Vašim umom, ne kao aparatčik, koji će biti prezren od svoje sredine i hrvatskog naroda, Trudite se ostaviti trag razuma, trag znanosti, trag razumijevanja i tolerancije koje ljudi i široka publika očekuje od veleučilišnih prvaka, a u prvom redu Vaša sveučilišna zajednica! Ne postati umjesto  sveučilišnog prvaka sveučilišni zadnjak!

Dakako, supotpisujem i supotpisat ću sve peticije za Vaše otklanjanje s rektorske pozicije, jer rektorski lanac u drevnom Zadru treba nositi osoba s moralnom vertikalom, što je i osnova da taj lanac, bude respektiran, a ne da se njime manipulira. Taj rektorski lanac se može i mora nositi s ponosom, elegancijom, tolerancijom i lakoćom, a što i sam grad Zadar zaslužuje, kao jedan od najznačajnijih kulturnih i državnih središnjica Hrvatske Države i poradi primjerice, njezine trinaestvjekovne katoličke tradicije.

Pa umjesto pozdrava, eto upravo ti nesretni fakti, nažalost, Vi ste te fakte gospodine rektore zaboravili! Ne miješajte za dragog Boga, pojmove rektorskog lanca s rektorskim loncem. Ovog puta buranija iz rektorskog lonca nažalost nije dobrog okusa! Kanite se gospodine rektore lonca, držite se lanca, dok još  za to ima vremena!

Ante Glibota

Redovni član Evropske akademije znanosti, umjetnosti i literature,

Pariz, 9.veljače 2013.


slika: croatia.org

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena – Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena – Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Preporučujemo

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2020. Sva prava pridržana.