Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.
Izbornik

Benedikt XVI. učitelj vjere

Kategorija: Knjige

Pred nama je djelo koje uspješno pomiruje mali broj stranica i s mudrošću u sagledavanju života, djela i povijesnog značaja pape blaženog spomena Benedikta XVI.

Autor Petar Marija Radelj nam svojim perom zapisuje jednu sažetu biografiju Josepha Ratzingera. U toj se biografiji na pronicljiv način biraju upravo one točke Benediktovog bogatog životnog puta u kojima možemo jasno prepoznati ono što je Bog poslao Crkvi u tom – smijemo već sada reći – povijesno značajnom Papi.

Benedikt XVI. je u početcima svojega pontifikata postavio jasnu i nažalost pravilnu „dijagnozu“ lađe koja mu je bila predana na upravljanje: „Gospodine, tvoja Crkva često sliči brodici koja tone, brodu koji na sve strane pušta vodu. Na tvojemu žitnom polju vidimo više kukolja nego pšenice. Užasava nas tako prljava odjeća i lice tvoje Crkve.“  Benedikt XVI. je uložio značajne napore da unaprijedi organizaciju Crkve radi uspješnijeg širenja Prave Vjere. On sam je spremno priznavao da su ti njegovi napori bili popraćeni velikim teškoćama. Možda značajnije, taj se dragi papa – bio je on doista dragog karaktera, koji mu je omogućavao da bez hinjenja i uvijek bude iskreno prijazan – pokazao trajnim svjetionikom pravilne katoličke vjere i ljubavi prema Crkvi. Kao trajni putokazi vjere pred izazovima raznih „modernih“ ideja koje nastoje pomutiti pogled na Boga i na čovjeka ostaju nam Katekizam Katoličke Crkve kojega je Joseph Ratzinger priredio kao dugogodišnji (1982.-2005.) predstojnik Kongregacije za nauk vjere za pontifikata pape sv. Ivana Pavla II., te Kompendij Katekizma Katoličke Crkve kojega je Ratzinger na toj dužnosti priredio da bi ga predstavio 2005. godine postavši i sam Papa. Katekizam odlučno nastoji „iznositi novo i staro jer je vjera uvijek ista i ujedno je izvor stalno novih osvjetljenja“ – govori 1992. god. sv. Ivan Pavao II. o tom djelu za kojega on i budući papa Benedikt dijele zaslugu.

Kako ukazuje talijanski katolički pisac Stefano Fontana – čiji je prilog objavljen u knjizi – u teološkoj misli Benedikta XVI. se Zapad, kao mjesto gdje je došlo do strahovitog odricanja od vjere, sagledava kao mjesto gdje mora doći do ponovnog iznošenja cijele istine. Pri tome se Crkva ne smije „prilagođavati“, nego naprotiv biti svoja do srži.

Biskup Ratko Perić od poruke Benedikta XVI. koje su bitne za suočavanje s izazovima današnjih cijena ukazuje osobito na njegova upozorenje da se suočavamo s tzv. „diktaturom relativnosti“. Kao predstojnik Kongregacije za nauk vjere priredio je 2000. god. Izjavu o jedincatosti i spasotvornoj univerzalnosti Krista i Crkve „Dominus Iesus“. Kao dekan Kardinalskog zbora, tadašnji kardinal Joseph Ratzinger je 2005. god. otvorio konklavu 2005. koja je urodila njegovim izborom za Papu upravo ukazivanjem da se nalazimo u vremenu u kojemu se uspostavlja takva nova diktatura, definirajući je kao stanje duha „koji ništa ne priznaje kao definitivno i koji kao posljednju mjeru dopušta samo vlastito ja i njegove prohtjeve“.

Kardinal Robert Sarah ukazuje da je Benedikt XVI. molitvu i klanjanje stavljao u središte svoje papinske službe, prisjećaju se dojmljive i gorljive tišine kojom je narod pratio njegovo klanjanje pred Presvetim.

Kardinal Gerhard Müller ukazuje da je Benedikt XVI., slijedeći uzor sv. Augustina, nastojao više „govoriti Kristu“, nego „govoriti o Kristu“. Čitajući i slušajući njegove riječi su i vjernici koji nemaju velikog znanja o teologiji mogli naći ključ za susret s Isusom, za uspostavljanje veze s Bogom u ljubavi prema Isusu iz Nazareta.

Petar Marija Radelj u ovoj sjajnoj biografskoj knjizi uvrštava izbor nekoliko važnih radova Benedikta XVI. koji na malom broju stranica otkrivaju duboku teološku i duhovnu misao; također i tekstove vrsnih znalaca – biskupa Ratka Perića, Stefana Ostera, Rudolfa Voderholzera i Athanasiusa Schneidera, nadbiskupa Georga Gänsweina, kardinala Gerharda Ludwiga Müllera (intervju) i Roberta Saraha, te drugih katoličkih pisaca koji su se pokazali sposobnima iskazati staložen i jasan pogled na bogatu ostavštinu Benedikta XVI.

 Dario Čehić

 

Knjiga se može na naručiti na tonimir.nk@gmail.com ili 098 446 190. Cijena je 9,75 €, poštarina uključena.

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena – Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena – Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Preporučujemo

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2020. Sva prava pridržana.