Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.
Izbornik

Biskup Pozaić: kršćanstvo protiv pranja mozga i zatupljivanja; za dostojanstvo i čast osobe

Kategorija: Propovijedi

Mons. Valentin Pozaić – iznimno plodni hrvatski znanstvenik na polju bioetike [1] –  u svojoj propovijedi za blagdan Svih svetih 2013. godine sukobljava Kristovu poruku s grubim bezbožništvom današnjih struktura moći: poruka kršćanstva je nužno u sukobu sa suvremenim tehnikama pranja mozga, zatupljivanja svijesti i prijezira prava; protiv hvaljenja grijeha i izrugivanja svetome. Kršćanin naprotiv mora progovoriti u prilog dostojanstvu ljudske osobe, za savjest, za slobodu i čast.

U nastavku prenosimo integralni tekst homilije od 30. studenog 2013., kako je objavljuje IKA:

Danas nam Crkva stavlja na razmatranje vrhunac Isusova Govora na gori: Blaženstva. To su, u prvom redu, obećanja; obećanja koja nas svojim sadržajem uvode u jedan novi svijet, u svijet univerzalnih vrednota, često potpuno različit od ovoga svijeta u kojem živimo.

Blaženstva su na svoj način Isusova biografija, kroz njih vidimo Isusov život: Isus je onaj siromah bez krova nad glavom, on je onaj blaga i ponizna srca koji traži kraljevstvo Božje i pravdu njegovu; Isus je jasan znak Božjeg milosrđa koje poziva grješnike na radost obraćenja, on je onaj koji gleda lice Očevo; on je proganjan sve do smrti na križu – zbog pravednosti. Tim putem Blaženstava hode i njegovi učenici.

Blaženstva nisu samo obećanja: ona su također temeljna usmjerenja Isusovih učenika, putokaz kojim treba ići. Ona postaju kriteriji prosudbe za razlikovanje onoga što je dobro za čovjeka pojedinca, obitelji i društvo; za ono što je Bogu ugodno, a za čovjeka radosno.

Blaženstva su jeka najdubljih težnji naše duše; ona donose istinsku radost, mir duše i prijateljstvo: ‘Nijedan čovjek ne može živjeti bez radosti. Zbog toga, čovjek lišen duhovne radosti, silazi u tjelesne užitke’ (Toma A. II-II. 35. 4. 2). Blaženstva su ujedno utjeha i ispit savjesti.

Isus je izgovorio Blaženstva za nedužne, za ‘ovce među vukovima’, za svijet dobra protiv zla, za svjetlo nasuprot tame, za mir u svijetu nemira. Lucifer, prvi pokretač revolucije zla u srcu i u svijetu, odbacuje Blaženstva i njihov blagoslov; nudi Babilon, Sodomu i Gomoru, ratove i progone, uništene obitelji i domove, izbjeglice u nepreglednim mnoštvima.

Ako je Bog odbačen, prestaju vrijediti i naravni i Božji zakon, gubi se i čovjek i obitelj i narod. Kada laž zamijeni istinu: zlo postaje lijepo, grijeh privlačan, a sveto izrugano.

Čovjek Blaženstava pozvan je da progovori svaki put kad istina postane predmet trgovine, kad ‘Dizanje ruku’ u ime demokracije postaje ritual u prilog zločinačke ideologije trenutačnog režima. Blaženstva rađaju preobrazbu duha i srca, ne prevrat.

Iz prevrata, kulturalne revolucije, ishode: obiteljski i društveni lomovi, prezir ljudskog života na njegovu početku i kraju, odbacivanje prvog biblijskog blagoslova ‘Rastite i množite se’ (Post 1, 28), a umjesto kulture života harači pošast smrti. Od lani u Hrvatskoj je nestalo 209 razreda, ili 5240 učenika. Jesu li to blaženstva, blagoslov, sreća i budućnost Hrvatske?

Konspirativna i javna destrukcija legalizirana je i sustavna: razaranje ustanova – nosivih stupova zdravog društva, među kojima su brak i obitelj; umjesto zdravog odgoja, nameće se ideologija pranja mozga, zatupljivanje savjesti, prezir roditelja i njihovih prava.

Oni koji žive Blaženstva susreću progone: kršćanofobija poprima bolne razmjere u svijetu, i u Lijepoj našoj domovini, a manifestira se putem kulturalne revolucije: izopačenje ljestvice vrednota; pobrkani su sredstva i ciljevi, vrednote i vrijednosti, ono što se može kupiti i prodati, i ono što nema cijene: osoba, savjest i sloboda, čast i dostojanstvo.

Slaveći blagdan Svih Svetih – onih proglašenih i neproglašenih mučenika, djece, mladih i odraslih, muževa i žena – potvrđujemo ljepotu i uzvišenost iskonske, integralne vizije čovjeka stvorena na sliku Božju: muško i žensko, i njih dvoje bit će jedno tijelo, i darivat će nove živote, stvarati brak i obitelj po Božjem naumu za vlastito osobno dobro, za dobro naroda i čovječanstva, za ljudski grad na zemlji i za Božji grad na nebu.

Na putovanju do cilja Blaženstava, do zajednice onog silnog mnoštva pobjednika, ne putujemo kao osamljeni pojedinci već kao zajednica djece Božje, kao Crkva sabrana oko svoje Majke Marije, Kraljice svih svetih, blaženih, mučenika, svjedoka vjere.

Petrova lađa, zajednica svetih i otkupljenih, pobjednika u zemaljskim iskušenjima, premda obilježena slabostima svojih putnika iznutra, udarana progonima i nevoljama izvana, ta Crkva plovi sigurno u sigurnu luku spasa, jer na njezinom je kormilu Krist Pobjednik.

U lađi Crkve Kristove putuju oni blaženi: hrabri i vjerni, milosrdni i mirotvorni, oni koji su živjeli istinu u ljubavi, koji su imali oka i srca za svoje bližnje prezrene i odbačene, za gladne i žedne pravednosti; tu su dični branitelji svetih vrednota Doma i Domovine.

Svi Sveti, proslavljena naša braća i sestre u nebu, nas putnike na zemlji zagovaraju pred licem Božjim, šalju nam poruku i poziv: Živite Blaženstva i sami ćete biti blagoslov, kvasac preobrazbe, nade i radosti na zemlji, i osvojit ćete društvo Blaženih na nebu! Amen.

Mi riječima mons. Pozaića nemamo što dodati. Imaju što, međutim, reći „stup režima“ ministar Željko Jovanović i njegovi medijski ljubitelji – koji su se očito prepoznali u riječima o „peračima mozga i hvaliteljima grijeha“. Ovako ide citat: „Jovanović je poručio mons. Pozaiću da se ugleda na papu Franju te se zapitao je li biskup pročitao bar jednu knjigu koju je Papa napisao. Nakon još jedne njegove ‘propovijedi’ siguran sam da nije, jer papa Franjo kaže: ‘Užasavam se intelektualaca koji nemaju talenta i etičara koji u sebi nemaju dobrote. Etika je cvijet ljudske dobrote. Ukorijenjena je u sposobnosti da budemo dobri, koju posjeduje čovjek ili društvo. Inače se pretvara u moraliziranje, lažnu etiku i na kraju u vrhunac licemjerja’. Pametnome dosta.[2]

A dobro, čitajmo onda papu Franju, kada nam tako preporuča naš pobožni Ministar: na NEWS.VA (službena vatikanska stranica) možemo naći riječi homilije koju je papa Franjo održao 10. listopada 2013. godine.  Tekst[3] ide pod naslovom „Kako pobijediti Đavla“. Eto, lijepo se uklapa uz gore navedene riječi našeg biskupa Pozaića, koji govori o Luciferu, koji je “prvi pokretač revolucije zla u srcu i u svijetu”.  Papa objašnjava: „Ili si sa Isusom ili si protiv Isusa. U ovome nema sjene sumje. Vodi se boj, boj za vječno spasenje svih nas“. Makar – kaže Papa – „ima stanovitih pastoralnih ideja“ koje se čine komfornijima, nema alternative: „Ne! Ili si sa Isusom ili si protiv. Tome je tako.


[1] Na http://katalog.nsk.hr/F/N7LGVR4UXIBTY7FBRMJGQEFAEYPI78695NGQ99MBBMIKJK237A-26631?func=find-acc&acc_sequence=000070335 izlistava nam katalog Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 94 njegova naslova; na http://hrcak.srce.hr/  možemo pretraživanjem Portala znanstvenih časopisa Republike Hrvatske „Hrčak“ sa ključnim riječima „Valentin Pozaić“ pronaći čak 105 tekstova pohranjenih u elektronskom obliku

[2]„ Jovanović mons. Pozaiću: Ugledajte se na papu Franju!“ HRT 2.11.2013.  http://www.hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews[tt_news]=225150&tx_ttnews[backPid]=866&cHash=64a8ea185c

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena – Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena – Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Preporučujemo

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2020. Sva prava pridržana.