Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.
Izbornik

Duh vremena

Kategorija: Knjige

Knjiga, Duh vremena – Apologetski priručnik br. 2, izišla je iz tiska.

Knjige možete kupiti tako da uplatite 15 EUR (po knjizi), uz napomenu „Duh vremena“ u opisu plaćanja, na sljedeći račun:

Apologetska udruga blaženi Ivan Merz

Put Lokve 8, Kožino, Zadar

IBAN: HR 8523400091110376905

Poštarina je uključena u cijeni. Nakon uplate obavijestite nas na katolik.hr@gmail.com, a mi ćemo vam poslati knjigu/e u roku od pet radnih dana. Ukoliko želite knjigu naručiti pouzećem tada knjiga košta 18 EUR zbog povećane poštarine.

Povodom izlaska knjige objavljujemo predgovor, koji je napisao biskup Athanasius Schneider, i sadržaj knjige.

 

Predgovor

Autori knjige Duh vremena – Apologetski priručnik br. 2 predstavljaju na jezgrovit način svu težinu krize ne samo društva u cjelini već i Crkve koja se nalazi u najvećoj duhovnoj krizi od svoga postanka. Ta kriza Crkve se očituje danas na svim poljima: doktrinarnom, moralnom, liturgijskom i pastoralnom. Modernizam, kojeg je papa sv. Pio X. proglasio „sintezom svih hereza“, uvukao se duboko u pore crkvene hijerarhije te ponekad izaziva opću zbunjenost kod vjernika jer s oltara čuju oprečne stavove po pitanjima vjere i ćudoređa.

U prvom poglavlju „Modernizam“ govori se o utjecaju modernizma na Crkvu i njezine pastire te pokazuje koliko je modernizam pustio duboko svoje krakove u razmišljanjima i djelovanjima pojedinih pastira Crkve. Često smo svjedoci kako kler na pozicijama odgovornosti savija koljena pred svijetom i prilagođava se duhu vremena. Crkva naših dana je inficirana virusom egoističnog naturalizma i prilagodbe duhu bezbožnog svijeta. Religijski relativizam i indiferentizam su temeljni oslonci modernizma koji na vrlo suptilan način malo po malo odvlače vjernika od istine na široki put koji vodi u propast (usp. Mt 7,13).

U ovom poglavlju autori se kritički osvrću na neprihvatljive postupke pojedinih prelata, kao što su: blagoslivljanje istospolnih zajednica, uskraćivanje sakramenata zbog pandemije, pričešćivanje političara koji zagovaraju ozakonjenje smrtnog grijeha pobačaja, izdavanje krsnih listova na kojima se izostavlja spol djeteta i sl.

U jednom dijelu se analizira i teška srca progovara o pojedinim izjavama koje dolaze iz samog vrha Crkve, a koje su kod vjernika pobudile sumnje, zbunjenost i smetenost. Autori, pozivajući se na kan. 212, smatraju da je situacija u Crkvi toliko teška da imaju ne samo pravo već i „dužnost“ javno upozoriti na određene pojave i izjave koje nisu posve u skladu s crkvenim naukom.

U drugom poglavlju „Sekularizam“ ukazuje se na političku vlast, poglavito na zapadu, koja ne mari za Božji zakon, već sve više silom uskraćuje ljudima dostojanstvo i pretvara ih u dehumanizirane poslušnike. Duhovna borba se oduvijek vodila između dobra i zla, ali ovih posljednjih desetljeća države kao da se natječu koja će što više zarobiti čovjeka, načiniti ga poslušnom jedinkom bez kritičkog razmišljanja lišenog svake duhovne dimenzije. Tu se govori o novoj političkoj podobnosti, političkoj korektnosti, duhovnom ratu u borbi za prevlast, napadima na Katoličku Crkvu, Covid cjepivima i civilizaciji smrti.

Društvo je inficirano duhom antropocentrizma i sekularizma do te mjere da se u nekim zemljama već odlazi u zatvor zbog izgovorene istine. Međutim, to ne znači da vjernici trebaju prestati govoriti istinu. Oni su vojujuća Crkva i njihova je zadaća boriti se za vjeru, za Isusa Krista, jer tko nije s njim protiv njega je (usp. Mt 12,30).

U trećem poglavlju „Dženderizam“ autori ne samo da su se uhvatili u koštac s novom ideologijom, već su je i do kraja razgolitili. Autori su pokazali koliko je dženderizam destruktivan i koliko je naivno vjerovati kako se nas to ne tiče puno jer se to događa tamo nekom drugom. S razlogom se upozorava da je dženderizam najopasniji, „najperfidniji i najpodmukliji od svih dosadašnjih totalitarizama“, jer ne bira neprijatelje, već uništava i svoju vlastitu „djecu“. Za razliku od prijašnjih totalitarističkih ideologija, dženderizam je posebno opasan za kršćane jer ih uz pomoć svog primarnog oružja, pranja mozga, odvodi u zabludu (usp. Kol 2,8). Zato autori s punim pravom ističu Isusove riječi koje kao da se odnose upravo na ovo vrijeme: „Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a duše ne mogu ubiti! Bojte se radije onog koji  može i dušu i tijelo uništiti u paklu“ (Mt 10,28).

Danas, u vrijeme visoke tehnologije, izgleda da je „nemoralno ponašanje postalo norma, ono je opće prihvaćena paradigma u društvu, ali ono nije došlo spontano niti slučajno, već su ga vladajuće elite dobro osmislile i sustavno ga provode.“ Svijet sve više prihvaća načelo Aleistera Crowleyja, preteče dženderista, magičara i okultista: „čini sve što želiš, to je sav zakon“. To je ista zamka koju je zmija postavila Evi, uzmi i pojedi zabranjeno voće i „vi ćete biti kao bogovi“ (Post 3.5). To je lažna sloboda koja vodi u propast.

U ovom poglavlju autori raščlanjuju pojedine aspekte dženderizma kao što su: kontrola uma, zdravstveni odgoj, kontracepcija, pobačaj, homoseksualna partnerstva, pedofilija, dženderistički zakoni, navodna homofobija, dvoličnost vladajućih elita i sl. Međutim, donosi se i važna presuda suda u Hrvatskoj u korist okrivljenika za navodnu homofobiju, čime se pokazuje da unatoč toliko velikoj propagandi još uvijek ima zdravog razuma u društvu.

Duh vremena guši duhovni život vjernika te ako mu se ne odupremo, kao što to ovdje čine autori, malo-pomalo izgubit ćemo vjeru, a time onda i život vječni. Mi trebamo propovijedati Krista svima, pa tako i pripadnicima drugih religija, s ljubavlju, bez prisile. Kada s poštovanjem i ljubavi propovijedamo da je Krist spasitelj i da je on jedini put k vječnom spasenju onda je to evangelizacija na koju nas je pozvao Isus Krist (usp. Mt 28,19).

Ova knjiga je poziv na obraćenje, kako katolika, tako i svih ljudi dobre volje. Ona je poziv na veliki oprez pred lukavim i perfidnim neprijateljem, pred duhom vremena, koji nas slatkorječivošću hoće odvratiti od istine, zavesti nas ispraznom filozofijom ljudskom i tako upropastiti dušu za sva vremena. Ona je poziv na vjernost Kristu i Crkvi – po svaku cijenu.

Msgr. dr. biskup Athanasius Schneider

 

Sadržaj

          Modernizam                                                                  

1.1      Modernizam i pape: Antimodernistička prisega

1.2      Pelagijanizam prisutniji nego ikad

1.3      Bolesničko pomazanje i koronavirus

1.4      (Ne)dijeljenje sakramenata u vrijeme pandemije

1.5      Njemački biskupi i sinodalni put

1.6      Mangupi u našim redovima: francuski biskupi i „džender-neutralni“ krsni listovi

1.7      Amoris laetitia i „Dubia“

1.8      Abu Dhabi i Pachamama

1.9      Papa Franjo i istospolne zajednice

1.10    Fratelli tutti – čije je to načelo?

1.11    Duhovna kriza Crkve

1.12    Intervju s biskupom Athanasiusom Schneiderom

1.13    Modernisti uzvraćaju udarac

1.14    Nadbiskup Uzinić se priklonio modernistima

 

Sekularizam                                                                  

2.1      Tolerancija

2.2      Politička korektnost – nova podobnost

2.3      George Floyd i duhovni rat

2.4      Duhovni rat u SAD-u, nastavak: sv. Junipero Serra

2.5      U Poljskoj: frontalni napad na Katoličku Crkvu zbog zaštite nerođenih sa sindromom Down

2.6      Izbori u Americi: Zli u borbi za prevlast

2.7      Što možemo očekivati od Amerike pod Bidenom?

2.8      Dr. Mengele cjepivo

2.9      COVID-19 cijepljenje: katolici bi ipak trebali iskazati nelagodu

 

          Dženderizam                                                                 

3.1      Dženderizam – novi oblik totalitarizma

3.2      Kontrola uma i pravo na istinu

3.3      Zdravstveni odgoj – pranje zuba ili pranje mozga

3.4      Veliki projekt Sotone

3.5      Pedofilija – zakonom zaštićena seksualna orijentacija

3.6      „Životno partnerstvo“ u RH – drugo ime za „homoseksualni brak“

3.7      Što se krije iza traženja prava na brak homoseksualnih parova?

3.8      Unicefov „primijenjeni dženderizam“

3.9      Kim Davis – Američka zatvorenica prigovora savjesti protiv „gay braka“

3.10    Istanbulska konvencija: borba protiv u Europi nepostojećih patrijarhalnih odnosa

3.11    Promicanje dženderizma i pristupanje sv. pričesti

3.12    Perverzna odluka ustavnih sudaca

3.13    Županijski sud u Zagrebu odbio tužbu zbog „homofobije“ protiv dr. Ivana Poljakovića

3.14    Antidženderistička prisega

 

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena – Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena – Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Preporučujemo

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2020. Sva prava pridržana.