Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.
Izbornik

Modernisti uzvraćaju udarac

Kategorija: Pseudokatolicizam

Priopćenje Kongregacije za nauk vjere od 15. ožujka 2021., u kojem se kaže da Crkva ne može blagosloviti istospolna partnerstva,[1] izazvala je lavinu nezadovoljstva među onim klericima koji su se i do sada borili za gay agendu. Ovo priopćenje Kongregacije je „Responsum ad Dubium“ (Odgovor na sumnju): Može li Crkva blagosloviti istospolne zajednice? Tipičan odgovor na „dubium“ je kratak, s da ili ne. U ovom slučaju odgovor je ne. Nakon toga naravno slijedi obrazloženje. U tom obrazloženju potpisanom od prefekta Kongregacije kardinala Luisa F. Ladarije se između ostalog kaže: „Nije dopušteno udijeliti blagoslov zajednicama ili partnerstvima, čak i stabilnim, koja uključuju seksualnu aktivnost izvan braka (tj. izvan nerazrješive zajednice muškaraca i žene otvorene prijenosu života), kao što je slučaj sa zajednicama između osoba istog spola“.

Ovo je toliko razjarilo župnika Bernda Möckenbüschera da je odmah reagirao: „Mi im nećemo uskratiti blagoslov“, te požurio skupiti više od tisuću potpisa svećenika koji i dalje žele blagoslivljati istospolne zajednice.[2] Nezadovoljstvo ovim negativnim odgovorom iz Vatikana je izrazio i sam predsjednik Biskupske konferencije Njemačke, biskup Georg Bätzing, rekavši kako zbog toga „nije sretan“.[3] Njemački mediji su smjesta prepoznali kako je ovo priopćenje Kongregacije za nauk vjere u potpunoj koliziji sa zalaganjima biskupa Georga Bätzinga, koji se krajem 2020. godine javno založio za promjenu službenih dokumenata Crkve – uključujući čak i promjenu nauka sadržanoga u Katekizmu Katoličke crkve sv. Ivana Pavla II. iz 1992. godine – kako bi se ohrabrilo istospolce i uredilo obrede blagoslova istospolnih partnerstava u katoličkim crkvama.[4] U Austriji su pak župnici pokrenuli inicijativu: „Poziv na neposluh 2.0“ u kojem kažu da će i dalje blagoslivljati istospolna partnerstva.[5] Osim toga članovi Inicijative tvrde kako su užasnuti novim rimskim dekretom kojim se zabranjuje blagoslivljanje istospolnih zajednica.

Nisu samo biskupi s njemačkog govornog područja razočarani, njima se pridružuju i mnogi klerici s engleskog govornog područja. Tako je Blase Cupich, nadbiskup Chicaga, rekao kako će ova izjava razočarati mnoge, te kako bi trebalo „pojačati naše napore u pronalaženju kreativnog i elastičnog načina kako ohrabriti i pozvati sve LGBTQ ljude u našu obitelj vjere“.[6] Izgleda da je biskup Cupich već pronašao taj neki kreativni način baš u samom dokumentu Kongregacije za nauk vjere gdje se u jednom dijelu kaže: „Prisustvo pozitivnih elemenata u takvim [istospolnim] zajednicama, koji se sami po sebi trebaju vrednovati i cijeniti, ne mogu opravdati te zajednice niti učiniti ih legitimnim objektom crkvenog blagoslova, jer pozitivni elementi postoje unutar konteksta zajednice koja nije određena Stvoriteljevim planom.“[7] Znači, prema obrazloženju Kongregacije, privrženost neprestanoj prigodi i privoli smrtnog grijeha sodomije ima pozitivne elemente koje treba cijeniti. Shodno tome, onda i privrženost prostituciji, kao i drugim perverzijama (npr. zoofiliji), ima „pozitivne elemente“. U privrženosti smrtnom grijehu ne može biti ništa pozitivno! Pojedinci kako takvi, kakogod zli bili, mogu imati pozitivne elemente, ali odnos koji se zasniva na smrtnom grijehu sam po sebi ne može imati pozitivne elemente.

Tom rečenicom dokument sasvim nepotrebno zapada u nejasnoće – koje će modernistički heretici u katoličkim redovima spremno tumačiti kako njima bolje odgovara (jer tako uvijek čine, to im je modus operandi).[8] U responsumu bi bilo dovoljno da se jasno osudila dosadašnja praksa blagoslivljanja istospolnog partnerstva u jednom broju biskupija od strane onih katoličkih teologa koji već godinama pribjegavaju umovanjima kojima se opravdava ta svetogrdna praksa, koja predstavlja odvratnost pred očima Božjim (usp. Lev 18,22), a za koju je od prvog časa bilo kristalno jasno da se protivi katoličkoj vjeri.

Jedan od tih teologa je i nadbiskup Brisbanea Mark Coleridge koji piše: „Crkva koja kaže mi ne možemo rediti žene obavezna je pitati se kako bi mogli žene uključiti u vodstvo… Crkva koja kaže mi ne možemo blagoslivljati istospolne zajednice je isto tako obavezna pitati se kako možemo uključiti istospolne parove“.[9] Koje li perverznosti uma! Nadbiskup Coleridge uspoređuje žene sa sodomistima! Bravo, biskupe Coleridge! Dženderisti su vam dobrano isprali mozak. I njemu naravno odmah odgovara zaljubljenik u sodomiju James Martin, SJ: „YES!“. Eto očito je da se stvara nova alijansa, čvršća i jača no ikad. Svi su oni dobro povezani, i vrlo utjecajni. No, oni ne žele otići u one protestantske sljedbe gdje bi bez poteškoća, dapače, uz aplauze, mogli blagoslivljati istospolne zajednice, ne, oni žele ostati u Katoličkoj crkvi. Zašto? Iz jednostavnog razloga, zato jer služe Sotoni koji želi razoriti Kristovu crkvu.

Antwerpenski biskup Johan Bonny je također reagirao oštro, on osjeća „sram za svoju Crkvu“ i „intelektualnu i moralnu neshvatljivost“. On se ispričava svima kojima je ovaj responsum bolan i neprihvatljiv, te on s tim ljudima dijeli istu bol. Kako melankolično. No, nije to rekao bez razloga, on se poziva na Papu, i kaže da je Papin stav po tom pitanju jasan, da svećenik doduše ne može vjenčati istospolne parove, ali ako su već civilno vjenčani njih se treba uključiti u život Crkve. Pa dodaje biskup Bonny trijumfalno: Papin odgovor je „glasan i jasan“.[10]

Tako je i jezuit Kenneth Boller „duboko razočaran“ izjavom Kongregacije, a „posebno su bolne riječi da Bog ne može blagosloviti grijeh“. Ipak on vjeruje da je Krist s njima (dženderistima) na tom putu.[11] Ovakvih i sličnih izjava ima more. Ne možemo ih sve ovdje prenijeti. No, već i ovo što smo ovdje prenijeli potvrđuje ono što smo nedavno pisali o duhovnoj krizi Crkve. Oni koji to ne vide slijepi su i pored zdravih očiju: „Sine čovječji! Ti boraviš u rodu odmetničkom koji ima oči, a ne vidi, uši ima, a ne čuje, jer su rod odmetnički“ (Ez 12,2).

Ivan Poljaković

Slika: Imperija uzvraća udarac

[1] https://press.vatican.va/content/salastampa/it/bollettino/pubblico/2021/03/15/0157/00330.html

[2] https://www.katholisch.de/artikel/29119-mehr-als-1000-seelsorger-wollen-weiter-homosexuelle-segnen

[3] https://www.sueddeutsche.de/politik/vatikan-kein-segen-fuer-homosexuelle-paare-papst-1.5236708

[4] https://www.vaticannews.va/de/kirche/news/2020-12/baetzing-deutschland-kirche-bischofskonferenz-reformen-vatikan.html

[5] https://religion.orf.at/stories/3205365/

[6] https://www.lifesitenews.com/news/pro-lgbt-catholic-bishops-priests-decry-defy-over-vaticans-ban-on-blessings-for-homosexual-couples

[7] Vidi bilješku br.1

[8] Ta rečenica je ustvari ustupak modernistima. Biskup Antwerpena Johan Bonny, kojeg spominjemo kasnije u ovom tekstu, bio je predstavnik belgijskih biskupa na Sinodi o obitelji 2015. godine. On je zagovarao baš tu ideju da Crkva prizna „pozitivne ili konstruktivne elemente“ u zajednicama izvan sakramentalnog braka, te onda na osnovu tih „pozitivnih elemenata“ da im se dozvoli pristup pričesti, blagoslovu, i sl. Ideje modernista su u službi Sotone, te je zato svaki kompromis s njima ustvari kompromis sa Sotonom, a svatko tko ulazi u takav kompromis odriče se Krista, jer čovjek ne može služiti dva gospodara (usp. Mt 6,24).

[9] https://twitter.com/ArchbishopMark/status/1371774044530384896

[10] https://www.brusselstimes.com/news/art-culture/160334/antwerp-bishop-ashamed-by-churchs-position-on-homosexuality/

[11] https://twitter.com/JamesMartinSJ/status/1372194035914399744

 

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena – Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena – Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Pretplatite se za novosti

Preporučujemo

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2020. Sva prava pridržana.