Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.
Izbornik

Na ručku kod Pape

Kategorija: Svjedočanstva

Na završetku velikog jubileja Papa poziva na ručak nekoliko biskupa. To mu je navika… Poziv prima i prijatelj biskup. Morao bi preći brončanu kapiju koju čuva švicarska straža prije 12.30 sati. Kreće na vrijeme, ali nailazi na gužvu i zastoj u prometu zbog prometne nezgode. Već kasni dok sav zadihan prelazi Trg sv. Petra. Nalazi se ispod stupova  kad ugleda loše obučena čovjeka, otrcana izgleda kako prosi. Pogledaju se i nakon tri sekunde se prepoznaju i zagrle. Bili su kolege u sjemeništu i zajedno mladomisnici. Zatim je jedan napustio svećeničku službu i evo ga kao skitnice; drugi je napravio karijeru i evo ga sređenog, svježe obrijanog i ošišanog, zadihanog kako ide Papi. Papa ga čeka. Ali stid ga je reći prijatelju  da mu se žuri, da ima važnih stvari obaviti. Zar će otići gore k Svetom Ocu i govoriti o ljubavi, a ostaviti prijatelja? Na kraju mu reče: ”Čuj, moram ići gore Papi, ali ti me pričekaj ovdje, ne miči se dok ne dođem, pa ćeš mi sve ispričati.”

Biskup zadihan dolazi na treći kat Papine odaje. Ostali već sjede za stolom. Papa reče nešto duhovito na račun kasnitelja, a on ispriča sve neprilike koje su ga zadesile i naposljetku o susretu sa svećenikom. ”Što da mu kažem, Svetosti?”. Papa ga začuđeno pogleda. Reče mu: ”Ostavili ste ga samoga?”. A on će: ”Da, ali čeka me, poslije ću ga odvesti kući”. Papa: ”Slušajte. Budući da ga poznajete, siđite i recite mu da ga Papa poziva za stol”.

Biskup okretno otrči, preskačući stepenice. A ako ga ne nađe, pomisli, gotov je. Ali njegov svećenik je tamo,  objašnjava mu da ga je pozvao Papa, malo ga sređuje, a potom  se obojica s nevjericom uspinju  stepenicama. Sjednu za stol. Papa  pogleda onog jadnog svećenika.

Sjaj tog prostora i bijeda uzvanika, sve se sukobljava osim one veličanstvene težnje po kojoj se prepoznajemo kao ljudi i prepoznajemo  – kršćani to znaju – da nikad ništa nije
izgubljeno. I ostarjeli papa ga upita: «Hoćete li me ispovijediti?»

Nakon ispovijedi  Papa pozdravlja ostale biskupe koji su morali razgovarati o jednom pastoralnom dokumentu: ”Mislim da smo si sve rekli”…

Biskup je ispričao ovaj događaj nekolicini svećenika, moleći ih da šute jer je tako želio Papa. Koliko nam je poznato, onaj svećenik se vratio svom putu koji je bio napustio.

(iz  članka: Renato Farina, dnevnik Libero, 22. 5. 2001.).

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena – Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena – Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Preporučujemo

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2020. Sva prava pridržana.