Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.
Izbornik

Njemački biskupi podlegli apostaziji

Kategorija: Aktualno

U svom priopćenju za tisak br. 205 od 5. prosinca 2019. godine Njemačka biskupska konferencija pod naslovom: Stručne konsultacije “Spolnost čovjeka”,[1] niječe dvotisućljetno učenje Crkve o spolnom moralu ustvrdivši da:

  1. su hetero- ili istospolne preferencije normalni oblici spolne predispozicije koji se nikakvom posebnom socijalizacijom ne mogu niti trebaju promijeniti
  2. spolne odnose nakon razvoda i ponovnog vjenčanja ne treba paušalno okvalificirati kao teški grijeh, te se stoga takve osobe više ne bi trebalo izuzimati od primanja euharistije.

U uvodnom dijelu priopćenja se kaže da je Komisija za brak i obitelj Njemačke biskupske konferencije održala stručne konsultacije s teolozima i znanstvenicima iz oblasti spolne medicine, moralne teologije, dogmatike i crkvenog prava. Predsjednik Komisije nadbiskup dr. Heiner Koch je naglasio da se stav znanosti nikako ne smije zanemariti kad je riječ o tim pitanjima. Nova saznanja ovih stručnih konsultacija će biti uključena u veljači 2020. godine na njemačkoj sinodi pod naslovom “Život u uspješnim vezama – Ljubav živjeti u spolnosti i partnerstvu”.

Znakovito je da se u ovom relativno kratkom priopćenju Komisija u više navrata poziva na apostolsku pobudnicu pape Franje Amoris laetitia[2] kako bi potkrijepila svoje stavove. Nije ni čudo ako čitamo u Amoris laetitia da naučiteljstvo Crkve nije ključno u svim doktrinarnim pitanjima (3), te da je znanost vrlo važna za spolni odgoj (280). Tako će nam od sada izgleda seksolozi i štulhoferi[3] u Crkvi odlučivati o tome što je normalna spolnost, a što ne. Dakle, štulhoferi su uvjerili njemačke biskupe da je istospolnost potpuno normalna pojava. Sada znamo što njemački štulhoferi i biskupi misle o toj materiji. Ali hajdemo vidjeti i što Bog kaže o tom pitanju, ipak je to Crkva Božja, a ne štulhoferova.

Još u Starom zavjetu Bog o istospolnim činima jasno govori: “Ne lijegaj s muškarcem kako se lijega sa ženom! […] Ako bi muškarac legao s muškarcem kao što se lijega sa ženom, obojica bi počinili odvratno djelo. Neka se smaknu, i krv njihova neka padne na njih” (Lev 18,22; 20,13), a sv. Pavao nas upozorava da ljudi koji se odaju istospolnim strastima, kao ni preljubnici, neće baštiniti kraljevstva Božjeg: “Ili zar ne znate da nepravednici neće baštiniti kraljevstva Božjega? Ne varajte se! Ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni mekoputnici, ni muškoložnici, (autorovo isticanje) ni kradljivci, ni lakomci, ni pijanice, ni psovači, ni razbojnici neće baštiniti kraljevstva Božjega” (1 Kor 6,9-10).

Što se tiče nerazrješivosti braka, Bog je također vrlo jasan: “Tko otpusti ženu svoju i oženi se drugom, čini preljub prema prvoj. Ako li žena otpusti muža svoga i uda se za drugog, čini preljub” (Mk 10,5-12; usporedi Lk 16,18). Sveti Pavao je insistirao na ovom zakonu kad je pisao poslanicu Korinćanima: “Oženjenima naređujem – ne ja, nego Gospodin – da se žena od muža ne rastavlja; ako li se rastavi, neka ostane neudata ili se izmiri sa svojim mužem; i muž da ne otpušta žene” (1 Kor 7, 10-11). Nakon smrti jednog od supružnika zakon više ne veže drugog: “Zar ne znate, braćo – govorim, naime, poznavaocima Zakona – da zakon obvezuje čovjeka samo dok je živ? Tako, udata žena zakonom je vezana za muža dok ovaj živi, ali ako joj umre muž, slobodna je od zakona koji ju je vezao za muža. Prema tome, ako postane ženom drugoga dok njezin muž živi, bit će preljubnica; ali ako joj muž umre, slobodna je od zakona tako da ne biva preljubnicom ako postane žena drugoga muža” (Rim 7,1-3). Nerazrješivost ženidbe nije ljudska, već Božja zapovijed. Zato nitko od ljudi, pa niti papa, nemaju autoritet niti su kvalificirani da bi je mogli promijeniti.

No prema shvaćanju njemačkih biskupa izgleda da su seksolozi ne samo kvalificirani, već i ključni pri donošenju presuda o ovoj materiji. Zar je moguće da ova “stručna” komisija misli da je važnije što kaže neki seksolog, nego sam Bog, Biblija, crkveni oci i dvotisućljetni nauk Crkve?! Ako neki ne žele slušati Boga već ići svojim putem, imaju preko 40 tisuća protestantskih denominacija, pa neka izaberu neku koja im se sviđa, neku u kojoj je jedan seksolog važniji od Boga, neka ostave nas katolike na miru.

Možda bi se njemački biskupi trebali sjetiti upozorenja svetog Pavla: “Pazite da vas tko sa sobom ne odvede ‘filozofijom’ – ispraznom prijevarom koja se oslanja na predaju čisto ljudsku, na ‘prirodne sile svijeta’, a ne na Krista” (Kol 2,8).

Njemačkim biskupima mogu još samo poručiti da su ovim činom sablaznili nas obične male ljude, te ih podsjetiti na Isusove riječi: “Onomu, naprotiv, tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju u mene bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen pa da potone u dubinu morsku” (Mt 18,6).

Foto: Buzz                                                                                                                                                                                                                                                           Ivan Poljaković


[3] odnosi se na seksologe obrazovane u zloglasnom Kinseyevom institutu, a ime dolazi po Aleksandru Štulhoferu, profesoru na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koji je dio naobrazbe stekao u spomenutom institutu, te je za vrijeme SDP-ove vlade bio jedan od glavnih promicatelja spolnog odgoja u kojem je istospolnost promovirana kao normalna.

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Na braniku – Apologetski priručnik br. 1

Na braniku - Apologetski priručnik br. 1 je prvo nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 70 odabranih apologetskih tekstova napisanih od strane 12 autora, članova i suradnika Apologetske udruge bl. Ivan Merz.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Pretplatite se za novosti

Preporučujemo

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2020. Sva prava pridržana.