Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.
Izbornik

Papina knjiga “Svjetlo svijeta”

Kategorija: Knjige

Polemike oko kondoma zasjenile izlazak Papine nove knjige Papinu novu knjigu ne bi trebalo svesti na jedan Papin komentar oko kondoma. “Reduciranje cijelog intervjua na jednu rečenicu izvađenu iz konteksta i iz cjeline misli Benedikta XVI. bilo bi uvreda papine inteligencije i jeftina manipulacija njegovih riječi”, rekao je nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik novoosnovanog Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, na tiskovnoj konferenciji 23. studenog prigodom objave službenog izdanja knjige ‘Svjetlo svijeta’, koja sadrži razgovore između Pape Benedikta XVI. i njemačkog novinara Petera Seewalda.

Vatikanske novine prekršile su službeni embargo na knjigu prošlog vikenda, objavljujući fragmente Papina govora o korištenju kondoma u borbi protiv širenja AIDS-a u Africi. Izvatci su izazvali burne medijske polemike – a mnogi su sugerirali da je Papa promijenio crkveni nauk o zabrani korištenja umjetnih sredstava za kontrolu rađanja.
Polemike su dalje podgrijane izjavama vatikanskog glasnogovornika o. Federica Lombardija. On je na konferenciji za novinare rekao da je Papa upotrijebio primjer muške prostitutke koja rabi kondome, ali se to može odnositi na muškarce, žene, pa čak i transseksualce koji se bave prostitucijom.

“Pitao sam Papu osobno”, kaže on, dodajući: “Bio to muškarac, žena ili transseksualac, poanta je ista. Ključno je da je to prvi korak prema odgovornosti, kako bi se izbjegao ozbiljan rizik za drugu osobu.”

Seewald je, također, naglasio istu stvar u svojem obraćanju. Istaknuo je nesuglasice zbog različitih prijevoda Papinih riječi i rekao: “Papa ukazuje da, osim slučaja koji je naveo, postoje i drugi slučajevi u kojima se može zamisliti kako uporaba kondoma može biti korak prema odgovornoj spolnosti na ovom području, te kako bi se spriječile daljnje infekcije.”

Drugi su na konferenciji pokušali usmjeriti razgovor podalje od polemika.

“Imamo Papu koji ne izbjegava nijedno pitanje, koji želi razjasniti sve koristeći jezik koji je jednostavan, ali zbog toga ne manje dubok, i koji dobrohotno prihvaća provokacije koje su svojstvene brojnim pitanjima”, rekao je nadbiskup Fisichella.

On i veteran vatikanskog dopisništva Luigi Accattoli, usredotočili su pozornost na duboke filozofske i političke teme obrađene u novoj knjizi. Knjiga je zapravo, kažu oni, razgovor o odnosu Crkve sa suvremenim svijetom koji je nadrastao sve svjetovno i neprijateljsko prema religiji.

Nadbiskup Fisichella je objasnio kako je Seewald postavljao Papi “jako dobra pitanja s kojima se suočava moderna teologija, raznim političkim događajima koji su uvijek obilježavali odnose među državama i, konačno, teme koje često zauzimaju veliki dio javne rasprave.

“Na ovim se stranicama Benedikt XVI. često vraća na odnos između modernosti i kršćanstva, koji se ne mogu i ne smiju promatrati paralelno”, rekao je nadbiskup. “Umjesto toga, odnos mora biti življen ispravnim sjedinjavanjem vjere i razuma, individualnih prava i društvene odgovornosti, jednom riječju, ‘stavljanjem Boga na prvo mjesto’ … Ovo je zadatak koji Papa postavlja za svojega pontifikata i ne možemo, uza svu iskrenost, zanijekati koliko se to čini teškim.” Accattoli je naglasio kako Papa u ovoj knjizi govori osobno i predložio novinarima da ju čitaju kao “vodič o papinskoj radionici Benedikta XVI. i svijetu Josepha Ratzingera.”

Glede polemika oko kondoma, Accattoli je rekao da Papa nudi realističan pristup o vrlo teškoj moralnoj i javnozdravstvenoj problematici. “Oprezno i hrabro Benedikt XVI. traži pragmatičan način na koji misionari i drugi crkveni djelatnici mogu pomoći pobijediti pandemiju AIDS-a, ne odobravajući – ali i ne isključujući u određenim slučajevima – uporabu kondoma”, rekao je on.

U isto vrijeme, on je potvrdio važnost i primjerenost starog crkvenog ograničenja o umjetnoj kontroli rađanja, rekao je Accattoli. “On je, isto tako, ponovno potvrdio ‘proročku’ narav enciklike Pavla VI. ‘Humanae vitae’, a da nije prikrio postojanje stvarnih poteškoća u ‘pronalaženju putova koji se mogu pratiti na ljudski način’… Priznao je da ‘u ovom području mnoge stvari treba ponovno razmotriti te izreći novim riječima’.”
Unatoč polemikama, nadbiskup Fisichella je pozvao da se knjigu čita i kao meditaciju o tome “kako Crkva u svijetu može naviještati dobru vijest koja donosi radost i mir.”

Izvornik: CNA.com
Preveo: Ivan Ćelić, dr.med. / HKLD

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Na braniku – Apologetski priručnik br. 1

Na braniku - Apologetski priručnik br. 1 je prvo nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 70 odabranih apologetskih tekstova napisanih od strane 12 autora, članova i suradnika Apologetske udruge bl. Ivan Merz.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Pretplatite se za novosti

Preporučujemo

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2020. Sva prava pridržana.