Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.
Izbornik

Potpišite Deklaraciju ‘Žene svijeta’

Kategorija: Aktualno

Nakon brojnih međunarodnih inicijativa koje nam dolaze s engleskog govornog područja, možemo (napokon) preporučiti jednu koja nam dolazi s područja jednog drugog velikog jezika i kulturalne tradicije – one španjolske.

Našim čitateljicama toplo preporučujemo da potpišu Deklaraciju ‘Žene svijeta’, predloženu od organizacije ‘Profesionalci za etiku’ (‘Profesionales por la Ética‘). Mogu mogu to učiniti ovdje: treba skrolati malo niz stranicu – “nombre” je kućica za vaše ime, “apellido” za prezime, “email” znači isto što u hrvatskom jeziku, a “pais” je kućica u koju ćete ponosno upisati ime svoje zemlje.

Profesionales por la Ética je organizacija osnovana 1992. godine u Madridu, od grupe (tada) mladih katoličkih intelektualaca i intelektualki koji su hodočastili u poljsko marijansko svetište Czestohowu na IV. svjetski dan mladih 1991. – pridruživši se mnoštvu od preko milijun i pol mladih koji su oko pape sv. Ivana Pavla II. u vrijeme dok su se u Poljskoj pripremali prvi demokratski izbori (Svjetski dan mladih je bio u kolovozu, a izbori za Sejm su održani u listopadu 1991. godine.

Lijep početak, i veliki izazov za ljude koji nastoje oživotvoriti kršćansku etičku viziju u svijetu današnjice. Jedan od rezultata je i Deklaracija ‘Žene svijeta’, koju u cijelosti prenosimo:

ŽENE SVIJETA

Mi, žene svijeta i članice organizacija potpisnica, izjavljujemo:

I. Žene i muškarci moraju ponovo steći i potvrditi svoj identitet i komplementarnost, u svom vlastitom interesu, u interesu njihove obitelji, tržišta rada i društva općenito.

II.  Postoji ženski identitet koji se razvija do svojih punih dimenzija u komplementarnosti i reciprocitetu s muškarcima.

III. Žene daju jedinstven doprinos stabilnosti obitelji, radnoj snazi, društvu i općem dobru.

IV. Uloga žena u društvu mora se razvijati u svim njenim značajkama, bez diskriminacije, nasilja ili iskorištavanja, te prepoznati kao važno pitanje našeg vremena.

V. Majčinstvo ima jedinstvenu vrijednost i dostojanstvo.

VI. U zapadnjačkim kulturama žene se danas diskriminira zbog majčinstva.

VII. Majčinstvo je neosporna prednost za ženu u svijetu rada i ulaganje za društvo u cjelini.

VIII. Majčinstvo i ženina posvećenost obitelji ne potiskuju njezin osobni ili intelektualni razvoj, naprotiv, oni učvršćuju ženinu osobnost i razvoj ženskog identiteta.

IX. Rad u kući i isključiva ili primarna posvećenost obitelji predstavljaju neupitnu društvenu i gospodarsku vrijednost.

X. Istinsku žensku emancipaciju čini sloboda žene da bude doista svoja, da bude žena kao takva.

 

Stoga zahtijevamo:

  1. Univerzalno priznanje i poštovanje prema ženskom identitetu, njegovu dostojanstvu i istinskoj jednakosti između muškaraca i žena u njihovoj komplementarnosti i reciprocitetu.
  2. Međunarodne politike koje brane slobodu žena da odlučuju u pogledu posvećenosti obitelji, što podrazumijeva pravu pomirbu obiteljskog i poslovnog života.
  3. Univerzalno priznanje u međunarodnom zakonodavstvu vrijednosti tihog i naizgled nevidljivog rada žena unutar obitelji te univerzalno prihvaćanje pojma „isključive posvećenosti obitelji“ kao vrste zaposlenja.
  4. Međunarodni okvir politika koje štite zaposlene žene koje žele imati djecu ili su isključivo ili djelomično posvećene njezi i brizi za svoju obitelj te iskorjenjivanje svakog oblika diskriminacije prema njima.
  5. Univerzalnu zabranu zamjenskog majčinstva. Zamjensko majčinstvo narušava dostojanstvo i zamjenske majke i djeteta. To je novi oblik iskorištavanja žena i trgovine ljudima, koji od djeteta čini predmet ugovora.

 

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena – Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena – Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Preporučujemo

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2020. Sva prava pridržana.