Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.
Izbornik

Predsjednički izbori 2014.

Kategorija: Osvrti

Sa žalošću možemo utvrditi da niti jedan od četiri predsjednička kandidata u potpunosti ne zadovoljava svim kriterijima koje smo pokušali postaviti u našem Priručniku za glasovanje, objavljenom prije parlamentarnih izbora 2011. god. Iako je taj priručnik pisan za izbore održane za Hrvatski sabor te godine, on je zamišljen kao univerzalan, stoga vrijedi i za predsjedničke izbore 2014. U priručniku navodimo da su ”pobačaj, umjetna oplodnja, istraživanje matičnih stanica embrija, eutanazija i legalizacija homoseksualnih brakova pet spornih stavova koji zadiru u moral i izravno se protive nauku Crkve i oko kojih pravi katolik ne bi smio dvojiti, tj. ne bi smio glasovati za kandidata koji podupire bilo koji od navedenih stavova.” Preporučamo pročitati ovaj priručnik ponovo, te uzimajući u obzir i Poruku hrvatske biskupske konferencije za predsjedničke izbore 2014. dobro promisliti i na kraju glasovati onako kako doliči pravom katoliku.

Obzirom da je pri prvom objavljivanju Priručnika bilo upita, čak i negodovanja zbog uporabe fraze ”pravi katolik” želim to ovdje ukratko pojasniti. Odgovor je ustvari vrlo jednostavan, pravi katolik je onaj koji u cijelosti prihvaća nauk Crkve. Čak što više, onaj katolik koji uporno ne prihvaća neki dio nauka Crkve, prema odredbama Kan. 751 i 1364 Zakonika kanonskog prava može zapasti u unaprijed izrečeno izopćenje iz Crkve.[1]

Da se vratimo na predsjedničke izbore. Prema onome što smo saznali iz izjava pojedinačnih kandidata možemo utvrditi sljedeće. Ivo Josipović uglavnom podržava sve sporne stavove, osim eutanazije. Ivan Vilibor Sinčić je najčešće u svezi ovih pitanja govorio da su ona sekundarne naravi, tako da njegovi stavovi nisu potpuno jasni. Kolinda Grabar Kitarović podržava umjetnu oplodnju i pravo žene na izbor, tj. pravo na abortus; podržava i neku vrstu zakona o istospolnom partnerstvu. Milan Kujundžić također podržava umjetnu oplodnju, ali se zalaže za poštivanje života od začeća do naravne smrti, iako ne bi zakonski zabranio abortus. Po svemu sudeći Milan Kujundžić je najbliži stavovima Katoličke crkve, iako je mnoge razočarao jer nije jasno stao u obranu života najmanjih, te se nije jasno usprotivio Zakonu o abortusu koji praktično legalizira ubojstvo nerođene djece.

Nažalost, opet nemamo kandidata koji u potpunosti predstavlja autentičnog Hrvata katolika.

Kao što piše u spomenutom Priručniku, u slučaju ”da ne postoji nijedan kandidat koji se ne zalaže za barem jedan od pet neprihvatljivih stavova… po načelu izbora manjeg zla, katolik treba glasovati za onog kandidata ili stranku koja ima najmanje nemoralnih stavova, jer ako ne glasuje, može doprinijeti pobjedi onoga kandidata koji ima više neprihvatljivih stavova.”

Tek nakon eliminacije neprihvatljivih kandidata po pitanju morala birač treba preostale kandidate evaluirati prema stavovima o sekundarnim pitanjima kao što su: rješavanje nezaposlenosti, pitanje zdravstvene i socijalne skrbi, vanjske politike, odnos prema Europskoj Uniji, unaprjeđenje gospodarstva, poboljšanje fiskalne politike i sl.

Ukoliko netko misli da je gospodarstvo važnije pitanje od morala, podsjećamo ga da je i Hitler imao izvrstan gospodarski program, ali je zbog svojih nemoralnih stavova izazvao katastrofu svjetskih razmjera (za detalje vidi Priručnik – ovdje).

Ivan Poljaković

 


[1] Zakonik kanonskog prava (zakonik_kp (2)) proglašen vlašću Pape Ivana Pavla II. 25. siječnja 1983.,  na mrežnim stranicama Biskupske konferencije BiH

 

 

 

 

 

 

 

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena – Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena – Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Preporučujemo

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2020. Sva prava pridržana.