Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.
Izbornik

Quid est veritas?

Kategorija: Moral i etika

Istina je govor mržnje za one koji žive u laži.

Što je danas istina, a što laž? Kako prepoznati pravu istinu i razlikovati je od podle laži? Nekako nam se čini kako u ovom našem vremenu svatko posjeduje neku svoju „istinu“ za koju smatra kako je jedina ispravna i kako se upravo za njom trebaju drugi povoditi. Pa što nam je onda činiti, kome vjerovati?

Činjenica je kako danas ne postoji jedna istina, već mnoge „istine“. Dovoljno je pogledati svakodnevni tisak u Republici Hrvatskoj kako bi se potvrdila prethodna tvrdnja. Prosječnog stanovnika sva ta zgusnutost i količina „istina“ još više zbunjuje i dovodi do sveopće dezorijentiranosti. Umjesto da nam „razbistre um“, masovni mediji današnjice nam „zamagljuju um“ te stoga nismo više sigurni ni u što.

Osvrnut ću se samo nakratko na „Hod za život“ koji se održao 22. svibnja u Zagrebu. Drugog dana gotovo nigdje u našem tisku niste mogli o tome pročitati, već su sve druge stvari bile važnije. Pitam se otkad je to život prestao biti važan?

Sve je stvar dakle selektivnosti – netko drugi odabire iz mnoštva „istina“ što će nam, kada i na koji način „servirati“ – jednostavno na takav način funkcionira suvremeni svijet. Sad je na nama da se odlučimo što ćemo učinuti sa „serviranim istinama“. Možemo ih sve „upiti poput spužve“, sve ih odbaciti ili pomno promisliti o svakoj „istini“ i doći do zaključka koja je zaista prava istina.

„Quid est veritas?“ upitao je Pilat Isusa nakon što ga glavari svećenički dovedoše u dvor upraviteljev. Isus je na ovo Pilatovo pitanje samo šutio. Ponekad šutnja zaista vrijedi puno više od tisuću riječi. Isusov pogled kao da je Pilatu govorio: „Ja sam put, istina i život, zar ne vidiš to?“ Što se tada događalo u Pilatovu srcu? O čemu je razmišljao? Je li se kolebao stojeći pred Istinom?

Ovime hoću pokazati kako bi svatko od nas trebao dva puta promisliti o svemu što čuje, a ne nikada uzimati stvari „zdravo za gotovo“ kako to ponekad rado činimo. Kako kaže apostol Pavao u 2Kor 13,5: Sami sebe ispitujte, jeste li u vjeri! Same sebe provjeravajte! Zar ne spoznajete sami sebe: da je Isus Krist u vama? Inače niste pravi. Pavao dakle govori Korinćanima da se propituju govori li im on istinu ili ne, je li „pravi“, kako dalje kaže. Kako u vjeri, tako i u poslu, međusobnim odnosima i svim djelatnostima trebamo sami sebe „provjeravati“ kako kaže Pavao, jesmo li u istini, spoznajemo li istinu i jesmo li istiniti. Biti u istini znači biti u Kristu, biti u vjeri. Ako nismo istiniti onda smo lažni, nismo pravi. Istina nas očovječuje a laž razara i dovodi do odčovječenja. Ne možemo se prikazivati vjernicima a živjeti u laži i odbacivati istinu. Potrebno se boriti za istinu jer samo će nas istina osloboditi (usp. Iv 8,32), ukoliko otvorimo svoja srca za prihvaćanje istine.

Zapitaj se o istini! Govorim li istinu? Živim li za istinu? Prihvaćam li istinu? Slušam li istinu? Što je istina? Gdje je istina? Eno je, draga prijateljice i dragi prijatelju, stajala je pred Pilatom prije 2 000 godina…i još uvijek danas pred tobom stoji.

Gabrijel Orečić

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Na braniku – Apologetski priručnik br. 1

Na braniku - Apologetski priručnik br. 1 je prvo nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 70 odabranih apologetskih tekstova napisanih od strane 12 autora, članova i suradnika Apologetske udruge bl. Ivan Merz.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Pretplatite se za novosti

Preporučujemo

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2020. Sva prava pridržana.