Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.
Izbornik

Razumsko utemeljenje religije

Kategorija: Knjige

Poput kolege Horvata u preporuci za naslov ,,Naš put u Katoličku crkvu’’, počeo bih i ovu recenziju sa priznanjem propusta što ovo djelo nije ušlo u preporuke puno ranije. Kao i tamo, radi se o naslovu koji pripada onom najužem popisu literature koju bi svaki vjernik svjestan potrebe razumskog utemeljenja svoje vjere trebao imati na svojim policama. U klasičnoj podjeli apologetske discipline ono posve pokriva onu prvu, nazvanu ,,demonstratio religiosa’’, ili područje koje isključivo na temelju razumskih sposobnosti nastoji opravdati potrebu čovjekove religioznosti i vjere u Boga. Pisano je jednostavnim jezikom, na jedan živ i pristupačan način, ali pritom nimalo ne umanjujući stručnost argumentacije. Stoga bismo joj mogli pridati naziv ,,pučka apologetika o Bogu i religiji’’.

Okvirno, podjela knjige slijedi dva glavna odredišta: Boga i čovjeka. U prvome se raspravlja o uobičajenim temama – činjenici Božje opstojnosti, Božjim svojstvima, i teodicejskim pitanjem (opravdanje Božje zbilje pred činjenicom zla u svijetu). U drugoj, govori se o konstituciji čovjekovog bića i fenomenu religije iz ljudske perspektive. Struktura je oblikovana po klasičnom apologetskom modelu – podnaslovi su određeni tematskim pitanjima, a u obradi građe postavlja se prigovor, kojemu slijedi odgovor u nekoliko bitnih točaka. Prolazeći kroz sadržaj, uočit ćete pitanja koja su sržni dio ljudske naravi, koja ste sami sebi puno puta postavili, i koja ste puno puta čuli. Rekli bismo, ova knjiga bavi se onim najprimarnijim pitanjima koje ljudsko biće postavlja o samome sebi, o svijetu, o sveukupnoj zamislivoj zbilji. Tiče li se vjera čovjeka, vjeruju li samo neznalice ili i učenjaci, je li sve samo rezultat prirodnih procesa, možemo li Boga spoznati, zašto bolest, zašto smrt, jesu li religiozni ljudi gori od nereligioznih, samo su neka od privlačnih pitanja na koja autor odgovara jasno i jednostavno, ali opet vrlo stručno i dubokoumno.

Kao posebno upadljive karakteristike autorovog stila1, istaknuo bih pozitivan i vedar duh, te minuciozno potkrepljivanje tvrdnji konkretnim argumentima. Tako ćete u ovoj knjizi pronaći popis od stotinjak renomiranih svjetskih znanstvenika po svim važnim disciplinama koji priznaju Boga, podatke o težini mozga velikih svjetskih ličnosti, popis drevnih naroda i plemena koji su priznavali Boga, iskustva vjere velikih filozofa, književnika, umjetnika poput Nietzschea, Tolstoja, Voltairea u trenucima krize i obraćenja i druge zanimljivosti koje djelu pružaju gotovo unikatnu vrijednost. I ono najvažnije – Vama će nesumnjivo pomoći u postizanju cilja koji je naznačen u naslovu, a to je razumnost (te učvrćivanje i produbljenje!) vlastite vjere. S obzirom na još jednu pogodnost, a to je iznimno jeftina cijena2, djelo nameće imperativ da ga se nabavi, pročita, prouči i primijeni u praksu!

Goran Kovačević

goran.kovacevic@katolik.hr


1 Autor djela je o. Božo Vuco, OFM (1897.-1984.). Kratke crte iz njegovog životopisa dostupne su na: http://www.franjevci-split.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=410&Itemid=33
2 Djelo dolazi u izdanju knjižare UPT (jednako kao i naslov ,,Naš put u Katoličku crkvu’’). Može se nabaviti (u gradu Zagrebu) u knjižari sv. Antuna na Kaptolu.

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Na braniku – Apologetski priručnik br. 1

Na braniku - Apologetski priručnik br. 1 je prvo nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 70 odabranih apologetskih tekstova napisanih od strane 12 autora, članova i suradnika Apologetske udruge bl. Ivan Merz.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Pretplatite se za novosti

Preporučujemo

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2020. Sva prava pridržana.