Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.
Izbornik

Stegovno povjerenstvo Sveučilišta u Zadru zaključilo istragu u slučaju Poljaković

Kategorija: Osvrti

Stegovno povjerenstvo Sveučilišta u Zadru održalo je 8. travnja 2013. godine glavnu raspravu u predmetu utvrđivanja povrede radne dužnosti dr. Ivana Poljakovića.

Dr. Poljaković je na početku iznio jednu primjedbu na zapisnik s prethodne rasprave koja je usvojena od strane Povjerenstva. Što se tiče novinskih članaka koji se odnose na prvu tribinu od 29. listopada 2012., Poljaković je rekao da mu je ispod časti komentirati te članke jer su svi bazirani na pisanju pristrane udruge ”Nastrani” (Queer) koja između ostalog promovira i pedofiliju (dokaz H1). Poljaković je kao dokaz manipulativnog pisanja udruge ”Nastrani”, na čega se oslonio Večernji list u svojim optužbama, priložio ispravak objavljen u Večernjem listu 22. 11. 2012. godine (dokaz I1).

Što se tiče tribine u kapelici sv. Dimitrija, zbog koje je suspendiran, Poljaković je na upit o posljednjem pasusu teksta L. Klarin (vidi dokaz G1) objasnio da se on odnosi na poznati argument u filozofiji ”reductio ad absurdum”, kojim se poslužio kako bi pokazao da su argumenti za ozakonjenje istospolnih brakova nevaljani. Potpuno ista argumentacija je iznijeta u znanstvenom članku pod naslovom ”Homoseksualni brak: pobjeda političke korektnosti i loših argumenata”, objavljen u vrhunskom znanstvenom časopisu ”Prolegomena”, čiji je autor jedan od najuglednijih hrvatskih filozofa današnjice, Neven Sesardić, koji drži katedru na Sveučilištu u Hong Kongu (dokaz J1, str. 22-24).

U završnoj riječi Poljaković je rekao: ”Iz svega rečenog i dokumentiranog razvidno je da  je sve što sam rekao na tribinama dokumentirano u visoko rangiranim znanstvenim časopisima, također je razvidno da rektor Uglešić nikada nije ni htio znati što sam ja stvarno govorio na spornim tribinama. Dokaz tomu je činjenica da me nije pozvao na razgovor da čuje iz prve ruke o čemu se radi, i da nije htio primiti studente koji su bili prisutni na tribini u kapelici sv. Dimitrija ( dokaz K1). Takvo ponašanje je neprihvatljivo u demokratskom društvu, a pogotovo od strane jednog rektora, čija je jedna od zadaća braniti akademsku slobodu. Dakle, rektor je taj koji je prekršio Etički kodeks i narušio ugled Sveučilišta, a ne ja”, završio je Poljaković.

Stegovno povjerenstvo je donijelo odluku o završetku istrage, te je obavijestilo Poljakovića da će zaključke proslijediti rektoru Sveučilišta, kao i okrivljenome.

Uredništvo

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena – Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena – Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Preporučujemo

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2020. Sva prava pridržana.