Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.
Izbornik

Sveta krunica

Kategorija: Knjige

Danas je možda očitije nego ikada prije da je bezbožni duh vremena ovladao svijetom. A s obzirom na to da je đavlov najveći neprijatelj Blažena Djevica Marija (usp. Post 3,15; Otk 12) onda nije čudo da se sluge Zmaja obrušavaju na svetu krunicu, Marijino moćno sredstvo protiv đavla.

Tako Daniel Panneton piše za The Atlantic: „Baš kao što je puška AR-15 postala svetinja kršćanskih nacionalista općenito, krunica je dobila militarističko značenje za radikalno-tradicionalne (ili „rad-trad“) katolike. Na tom ekstremističkom rubu zrnca krunice utkana su u zavjereničku politiku i apsolutističku kulturu oružja. Ovi naoružani radikalni tradicionalisti preuzeli su duhovnu ideju da krunica može biti oružje u borbi protiv zla i pretvorili je u nešto doslovno opasno“.[1] Tako su „bojna zrnca“ krunice predstavljena kao municija ekstremističkih skupina, „vojnika“, koji samo čekaju da poubijaju ljude oko sebe. Pravi katolici su predstavljeni kao „ultrakonzervativni rad-trad ekstremisti krajnje desnice“ koji se bore protiv LGBT kulture, a heretici su navodno dobri katolici jer podržavaju sodomiju. Uglavnom, krunica je vrlo „opasna“ igračka u rukama neuračunljivih vjernika.

Nedavno je FBI, Američka federalno policija, proglasila pobožne katolike „potencijalnim teroristima“.[2] Danas živimo u vremenu kada su katolici izloženi progonima čak i u tzv. kršćanskim zemljama. Naravno, kada kažemo „katolici“ mislimo na prave katolike a ne na moderniste koji su omiljeni kod svjetovnih vlasti.

Ni u Hrvatskoj napadi na krunicu ne jenjavaju. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić je napala muškarce koji javno mole svetu krunicu optuživši ih za „obranu muških nasilničkih ispada prema ženama“. Prema njoj muškarci koje mole krunicu valjda tuku žene. Moljenje krunice je za nju „protiv kulturnih dosega suvremene civilizacije“ jer eto time se pokušava „dati legitimitet rodno-utemeljenom nasilju i stoga su vrlo opasne“.[3] Treba imati stvarno dobru mentalnu akrobatiku da bi povezali moljenje krunice jedne grupe muškaraca s nasiljem nad ženama. Možda bi gospođi Ljubičić bolje pristajala titula „đavolska pravobraniteljica“, jer ovakvim nastupom sigurno ne brani ni muški ni ženski spol.

Iz govora europarlamentarca Freda Matića pak isijava duboka mržnja prema pobožnom činu moljenja krunice. Kod njega, „normalnog građanina“, čin moljenja krunice „izaziva jezu“ i vraća nas „u srednji vijek“.[4] Još je izgovorio i drugih bljuvotina koje zbog degutantnosti izrečenoga ne želimo prenijeti.  Ovakvo iskazivanje prostakluka i teške zatucanosti izrazito se rijetko može naći kod profesionalnih političara.

Papa Hadrijan je jednom prilikom dobro rekao: „Krunica je bičevanje đavla“. Očito da je usred tolikog moljenja krunice đavao počeo vrištati putem usta svojih slugu.

Zato je knjiga „Sveta krunica – Sedam načina razmatranja o otajstvima“ providnošću Božjom poslana nama kao literatura upravo za ovo vrijeme, vrijeme progona, ali i otpora. Knjiga je izišla u nakladi Novena, pod uredništvom Sanje Pešorde.

Knjiga ima 206 stranica, u boji, bogat uvez. U uvodnom dijelu saznajemo o porijeklu krunice, što je Blažena Djevica Marija obećala onima koji mole krunicu, što je rekao bl. Alojzije Stepinac te drugi blaženici i svetci o krunici. U drugom dijelu se donose razmatranja krunice prema svetcima i ljudima na glasu svetosti kao što su: sv. Ljudevit Montfortski, Andre Pradel, Columba Marmion i R. J. Miller.

Knjiga „Sveta krunica“ je blago mudrosti o molitvi krunice koje nam uvijek može biti nadohvat ruke kao poticaj za početak molitve, ali i za dublje uranjanje u taj spasonosni izvor. Don Josip Mužić o knjizi kaže: „Krunica je blago koje je posebno danas, kod masovnog širenja bezboštva, potrebno ponovo otkriti. Ova knjiga je dragocjena pomoć da se bolje s njom upoznamo i da je pouzdano svakodnevno molimo jačajući tako svoju vjeru i pridonoseći obnovi Crkve“.

Krunica se već puno puta pokazala moćnim oružjem protiv neprijatelja. Poznata je pobjeda kršćanske vojske nad muslimanskom kod Lepanta 7. listopada 1571. kada je po molbi pape Pija V. cijela Europa molila krunicu. Odatle i listopadska pobožnost sv. krunice. U Domovinskom ratu smo pobijedili nadmoćnijeg neprijatelja s krunicom u rukama i oko vrata.

S molitvom krunice sjedinjujemo se s našom duhovnom Majkom, našom odvjetnicom i  zagovornicom, u njezinoj ljubavi prema Isusu, svome Sinu, te računamo, po Marijinom obećanju, na „posebnu zaštitu i obilje milosti“ i nadamo se po toj milosti „postati vrijedni vječnoga života“.

Zbog toga bi ova knjiga trebala biti obvezna knjiga u domu svake katoličke obitelji.

Knjiga se može naručiti ovdje.

Ivan Poljaković

 

[1] https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2022/08/radical-traditionalist-catholic-christian-rosary-weapon/671122/  (1.3.2023.)

[2]https://www.foxnews.com/politics/doj-fbi-targeting-catholics-violent-extremists-under-scrutiny-state-ags-bigotry-festering  (2.3.2023.)

[3] https://www.hina.hr/vijest/11241689  (1.3.2023.)

[4]https://www.index.hr/vijesti/clanak/fred-matic-o-klecavcima-ako-imaju-problema-postoji-masturbacija/2443485.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_najnovije_d  (7.3.2023.)

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena – Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena – Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Preporučujemo

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2020. Sva prava pridržana.