Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.

Pridobij duše za Krista!

Objavljeno: 4. travnja 2009.
Kategorija: Evangelizacija

Isus nas poziva da naviještamo Njegovo evanđelje milosrđa, praštanja i ljubavi. Pridobiti duše za Krista, kroz poticanje interesa za našu svetu vjeru, treba postati zadaća i preokupacija svakog katolika. Krist je ove riječi uputio svim svojim sljedbenicima, uključujući i tebe: “Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju.” I još: ”Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!””I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.” (Mt 28, 19-20). Nisu upućene samo apostolima, već napose svakome od nas.

Naš Gospodin i Spasitelj, Isus Krist, obećao je: “Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njegovim pred Ocem, koji je na nebesima.” (Mt 10,32), i: ”Žetelac već prima plaću, sabire plod za vječni život, da se sijač i žetelac zajedno raduju.” (Iv 4,36).

Naša je zadaća upozoriti ljude izvan Katoličke crkve, da je potrebno prigrliti katoličku vjeru radi vlastitog spasenja. Ovaj izravan pristup dokazano je djelotvoran po primjeru mnogih svetaca, poput sv. Franje Ksaverskog, koji je za vjeru pridobio preko milijun obraćenika na dalekom Istoku. Vjerovao je i naučavao da nema spasenja izvan Katoličke crkve, a naš Gospodin potvrdio je njegovo djelo brojnim i velikim čudesima.

Razmotrite revnost i primjere brojnih svetaca i Božjih slugu:

Sv. Jakov Apostol: ”Braćo moja, odluta li tko od vas od istine pa ga tkogod vrati, znajte: tko vrati grešnika s lutalačkog puta njegova, spasit će dušu njegovu od smrti i pokriti mnoštvo grijeha.” (Jak 5, 19-20)

Sv. Ivan Zlatousti (347.-407.), glasoviti carigradski biskup i crkveni Otac, poručuje nam: ”Revnost za dušama tako je velika zasluga pred Bogom, da je neusporediva čak i s onime, kada bi netko razdao sva dobra siromašnima, ili proveo čitav život u strogom mrtvljenju vlastitih požuda. Prihvatljivije bogoslužje od ove revnosti ne postoji. Posvetiti život za tu blagoslovljenu službu, draže je Božanskome Veličanstvu, negoli podnijeti mučeništvo. Ne bi li bio radostan da možeš raspodijeliti goleme količine novca za tjelesna djela milosrđa? Ali znaj, tko revnuje za spasenje duša postiže daleko više; štoviše, revnost za dušama daleko je veća zasluga pred Bogom, negoli činjenje čudesa.”

Sv. Grgur Veliki, papa (590.-604.): ”Nema prinosa koji bi Bogu bio vrijedniji, od revnosti za dušama.”

Sv. Vinko Paulski (1576.-1660.): Čitav život sv. Vinka svjedoči o njegovoj prožetosti revnošću za dom Božji, stavljajući ga čitavog u službu borbe protiv zla i širenju kraljevstva dobra; u čemu je, naime, i sadržana istinska revnost. Poslušajmo riječi koje upućuje svojoj zajednici: ”Predajmo se posvema Bogu, gospodo, da bismo mogli pronositi sveto evanđelje po čitavoj zemlji, po svim krajevima zemlje. Budimo postojani u službi, dok nam Božja dobrostivost ne obznani da smo je izvršili. Ne dajmo da nas ikoja zapreka obeshrabri, u pitanju su slava nebeskog Oca, koja se ostvaruje po navještaju riječi i zaslugama muke Sina Božjega. Naše spasenje, i spasenje svih ljudi, od neprocjenjive je vrijednosti i dolikuje da za njim težimo pod svaku cijenu.”

Sv. Ruža Limska (1586.-1617.). Čitamo da je svetičin ispovjednik razmišljao o odlasku u misije, ali je strahovao od prijetećih opasnosti. Pošto je sveticu upitao za savjet, čuo je sljedeće riječi: ”Pođite, oče, i ne bojte se. Sva nastojanja posvetite obraćenju nevjernika, i znajte da je to najvrjednije bogoslužje, jer je temeljna svrha apostolskog poslanja. Postoji li veća radost od krštenja, pa bilo to i malo  indijansko dijete, koje kroz vrata krsta ulazi u nebo?”

Sv. Ivan Brebeuf (1593.-1649.), jedan od osmorice sjevernoameričkih mučenika, nakon izlijevanja spasonosnog krsta na umiruće indijansko dijete, izrekao je: ”Samo za ovu prigodu prošao bih čitav put od Francuske; prešao bih čitav ocean da pridobijem ovu malenu dušu za Krista!”

Sv. Margareta Marija Alacoque (1647. – 1690.): ”Božanski Spasitelj poručuje da će svi koji revnuju za spasenjem duša, ako su prožeti usrdnom pobožnošću Božanskom Srcu Isusovu, imati milost doprijeti do okorjelih srdaca, i djelovati sa čudesnim uspjehom.”

Sluga Božji kardinal John Newman (1801.-1890.): ”Kakvo si opravdanje možemo dati za duše koje su živjele u našem vremenu i umrle u grijehu; duše koje su izgubljene i čekaju osudu, imajući na umu našu dužnost – da utječemo na njihovu sudbinu ili je obratimo; obavezu koju smo propustili izvršiti?”

Sv. Antun Marija Claret (1808. – 1870.); ”Ono što me napose potiče da propovijedam bez prestanka, jest pomisao o mnoštvu duša koje padaju u dubine pakla, umiru u smrtnim grijesima, osuđene za vijeke vjekova… da vidiš slijepca koji se zaputio izravno u provaliju ili ponor, ne bi li ga nastojao upozoriti? Vidi, ovime činim upravo to…”

”Koliko često molim sa sv. Katarinom Sijenskom: O moj Bože, podari mi mjesto pri vratima pakla, kako bih mogao zaustaviti duše koje ulaze, vičući: ‘Kuda smjerate, nesretnici? Natrag, vratite se! Učinite dobru ispovijed! Spasite svoju dušu! Ne ulazite ovamo, u vječnu propast!”. Sv. Antun čvrsto je odlučio da neće potratiti nijednog trenutka, i tijekom 35 godina svećeništva, napisao je 144 knjige i održao oko 25 000 propovijedi. Jednom za misija, unatoč putovanju, održao je 205 propovijedi u 48 dana, prosječno 12 po danu.

Pokretačku snagu koja je prožimala život sv. Ivana Bosca (1815.-1888.), nalazimo u geslu: ”Bože, daj mi duše, a ostalo uzmi”. ”Nema ništa svetijeg na ovome svijetu od djelovanja za dobrobit duša, za čije je spasenje Isus Krist prolio posljednje kapljice svoje Krvi.” U svojim djelima i govorima, neprestano ukazuje: ”U ovome svijetu čovjek je uspješan spasi li svoju dušu, i veoma je učen poznaje li nauk spasenja; a potpuno je neuspješan izgubi li vlastitu dušu te ostaje u velikom neznanju zanemaruje li spoznaje koje doprinose vječnom spasenju.” U knjizi ”Život sv. Diminika Savija”, sv. Ivan Bosco o sv. Dominiku Saviju (dječaku koji je umro u petnaestoj godini života) govori sljedeće: ”Nikad nije smetnuo s uma misao o spasenju duša.” Sv. Dominik Savio (1842.-1856.), u ozbiljnom razgovoru s jednim od svojih drugova, ističe nekoliko razloga u prilog apostolske revnosti za spasenjem duša:
1. Isus Krist otkupio je dušu moga bližnjega; 2. Svi smo braća i stoga moramo voljeti duše svojih bližnjih; 3. Bog nas potiče da pomažemo jedni drugima; 4. Ako uspijem spasiti jednu dušu, osiguravam spasenje svoje duše.

Sv. Terezija od Djeteta Isusa (1873.-1897.): ”Malo nam trenutaka ovog života preostaje da djelujemo za Božju slavu. Đavao je svjestan toga, te nas pokušava zavoditi da tratimo vrijeme na nepotrebne stvari. O, nemojmo uzalud tratiti vrijeme! Spašavajmo duše! Duše koje padaju u grotlo pakla brojne su kao pahulje snijega za zimskog dana. Pogledajmo Isusa koji vapi s drva križa! Ne opterećujmo se svojim nesavršenosti, već mu pružimo utjehu… Preostaje nam samo jedan imperativ tijekom kratkog dana, ili radije, noći ovoga života: Voli Isusa svim srcem svojim i spašavaj duše za Njega, da bi ga zavoljeli i drugi!”

Sv. o. Pio
(1887.-1968.): ”Vrijeme posvećeno slavi Božjoj i spasenju duša, nikad nije uzaludno.”

Sv. Maksimilijan Kolbe (1894.-1941.): ”Sve dok se i jedna jedina duša nalazi u sotoninom ropstvu, nemamo prava na odmor.”

Gospodinove riječi upućene sv. Josipi Menendez (1890.-1923.): ”Ne privlače me tvoje zasluge, nego ljubav prema dušama.” ”Kada je duša dovoljno darežljiva da mi povjeri sve što tražim, skuplja blago sebi i drugima, i izbavlja velik broj duša od propasti.” ”Toliko želim da vaše duše razumiju! Zasluga ne počiva u samom izvršenju, nego u nakani djela.”
”Upamti dobro Josipo: ukoliko me duša ljubi, može iskupiti mnoge koji me vrijeđaju, i ublažiti moje srce.” ”Jedna vjerna duša može obnoviti i zadobiti milost za mnoge nevjerne.” ”Samo mali čin darežljivosti, strpljivosti, siromaštva… može postati blago koje će mome srcu pridobiti velik broj duša.”

Gospodinove riječi upućene s. Consolati Betrone (1903.-1946.): ”Preporučam jedan poseban zaziv svim ostalim molitvama: ‘Isuse, Marijo, volim vas! Spasite duše!’ To obuhvaća sve: duše u čistilištu, putujućoj Crkvi, grešne i nevine, umiruće i bezbožne! Jedan čin ljubavi može za dušu postići vječnu radost. Stoga, nastojte nikad ne ispustiti zaziv: ‘Isuse, Marijo, volim vas, spasite duše!’ Ne gubite vrijeme! Svaki čin ljubavi bitan je za spasenje duša!”
Gospine riječi upućene s. Consolati: ”Tek u nebu spoznat ćeš vrijednost i plod spašavanja duša. Djelo ljubavi ima osobitu vrijednost kao zadovoljština.”

Papa Pio XII. (1939.-1958.): ”Nikome nije dopušteno biti nemaran i besposlen dok prijete tolika zla i opasnosti, i dok se protivnici upinju toliko gorljivo da unište same temelje katoličke vjere”

Gdje nalazimo najbolju priliku za obraćenje? Poslušajmo sv. Vinka Ferrerskog (1350.-1419.): ”Tko se ponosito prepire ili nadima, ostaje uvijek pred zatvorenim vratima. Krist, učitelj poniznosti, očituje svoju istinu samo poniznima, a sakriva je od oholih.”

Jedan od najdjelotvornijih, i najlakših načina za promicanje svete vjere jest pisana riječ. Sv. Antun Marija Claret poručuje nam da je čitanje dobrih knjiga uvijek smatrano veoma važnim i korisnim. To je potrebno, jer uvijek postoji veliki interes za riječi, i ukoliko nema dobrih knjiga, čitat će se loše. Čitamo li dobre i poučne knjige, redovito i u prikladno vrijeme, one će nas ojačati, i pružiti nam duhovnu hranu. Ali ako čitamo loše knjige, neprilične novine i časopise, krivovjerne brošure i ostalu štetnu literaturu, uključujući i masovne medije, to će iskvariti našu vjeru i izopačiti narav. Sv. Antun u svojoj autobiografiji iznosi poučne primjere grešnika obraćenih čitanjem pobožnih letaka i sličica! Sv. Alfonzo Liguori (1696.-1787.), crkveni naučitelj, govori nam da je bez dobrih knjiga i duhovnog štiva praktično nemoguće spasiti svoju dušu.

U ovo vrijeme velikog otpada, kada milijuni katolika gube svoju vjeru, udružimo se u boju za promicanje i obranu naše svete vjere od svih neprijatelja! Molimo da nam Gospodin podari milost čvrste i postojane vjere, te veliku revnost na promicanju Njegove časti i slave za spasenje duša. Nemojmo biti obeshrabreni, zastrašeni ili iscrpljeni u našim nastojanjima. Sv. Ivanu Franji Regisu (1597.-1640.) jednom je upućena kritiku radi obraćenja svojeglave žene, koje se činilo uzaludnim. Svetac na to odgovori: ”Ako su moja nastojanja polučila uspjeh u sprečavanju samo jednog smrtnog grijeha, smatram svoje djelo korisnim.”

”Život je kratak i prođe kao čas,
djela učinjena u Kristu donose nam vječni spas.”

Socrates

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena - Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena - Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Donacije

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2024. Sva prava pridržana.