Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.

Duhovna kriza Crkve – Zbornik

Objavljeno: 16. prosinca 2022.
Kategorija: Knjige

Iz tiska je izišao Zbornik Prve međunarodne konferencije “Duhovna kriza Crkve” održane u organizaciji Apologetske udruge blaženi Ivan Merz 20. studenoga 2021. u Zagrebu. Tim povodom objavljujemo uvod koji je napisao urednik Zbornika Ivan Poljaković.

Zbornik možete kupiti tako da uplatite 10 EUR uz napomenu „Zbornik“ u opisu plaćanja na sljedeći račun:

Apologetska udruga blaženi Ivan Merz

Put Lokve 8, Kožino, Zadar

IBAN: HR 8523400091110376905

Poštarina je uključena u cijeni. Nakon uplate obavijestite nas na katolik.hr@gmail.com, a mi ćemo vam poslati Zbornik u roku od pet radnih dana. Ukoliko želite knjigu naručiti pouzećem tada je cijena 15 EUR zbog povećane poštarine.

Zbornik je dvojezičan, hrvatski i njemački, kao što je bila i konferencija.

Uvod

Duhovna kriza Crkve je tema Prve međunarodne konferencije održane u organizaciji Apologetske udruge blaženi Ivan Merz 20. studenoga 2021. u Zagrebu. O krizi unutar Crkve u Hrvatskoj se gotovo uopće ne govori iako je kriza ne samo posvemašna već i očita. U ovo vrijeme sveopće konfuzije vjernici žude za vodstvom svojih pastira i žele čuti riječi istine i nade. No, umjesto toga često su mogli čuti i pročitati stavove koji ne odražavaju Duha Krista već prije duha svijeta. A Krist nas je pozvao da ne padnemo pod utjecaj duha svijeta već da budemo svjetlo tom svijetu (usp. Mt 5,14-15) jer  iako jesmo u svijetu, mi nismo od svijeta (usp. Iv 15,19). Zadaća Crkve nije suobličiti se svijetu, već naprotiv, biti korektiv svijetu. Međutim, danas su mnogi katolici pali pod utjecaj duha svijeta i prihvatili mnoge ideje svijeta kao što su: kontracepcija, pobačaj, istospolna partnerstva i sl. te tako doveli svoju dušu u pogibeljnu opasnost.

To zorno pokazuju neka istraživanja provedena u SAD-u i Hrvatskoj. Čak 89% američkih katolika kontracepciju ne smatra grijehom, 48% nema problema s pobačajem, a čak 64% smatra istospolne čine normalnim.[1] Prema istraživanju „Pew Research“ centra u SAD-u, čak 69% katolika ne vjeruje u stvarnu prisutnost, tj. da hostija nakon pretvorbe postaje Tijelo i Krv Isusa Krista.[2] U istoj zemlji samo 23,4% odlazi na misu redovito.[3] U Hrvatskoj prema jednom istraživanju samo 20,6% katolika pohađa redovito sv. misu.[4]

Iako je u Crkvi uvijek bilo kriznih perioda, izlagači konferencije se slažu da živimo u vrijeme do sada najveće krize u povijesti Crkve. Znakovito i začuđujuće je da u Hrvatskoj gotovo nitko o tome ne govori. Zato je ova konferencija od iznimnog značaja za mnoge vjernike koji vape za istinskim pastoralnim vodstvom.

Organizatori konferencije su osigurali snimak cijele konferencije koji se može naručiti putem kontakta Udruge (katolik.hr@gmail.com). Organizator je odlučio tiskati ovaj Zbornik kako bi se i vjernici koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati konferenciji mogli upoznati s izlaganjima predavača. Radovi predavača u Zborniku su prikazani istim redoslijedom kojim su predavači održali svoja izlaganja na konferenciji.

Plenarno izlaganje je održao danas jedan od najvećih apologeta, mons. dr. Athanasius Schneider, pomoćni biskup sv. Marije u Astani, u Kazahstanu. Biskup Atanazije ne samo da je dijagnosticirao uzroke duhovne krize već je vjernicima ponudio i rješenje, tj. način kako izaći iz krize. Kako je biskup Atanazije na početku rekao, radi se o bolesti „uzrokovanoj virusom razularenog i bogohulnog antropocentrizma“ koji pokušava izgraditi svijet bez Boga, a posebno bez Isusa Krista. Stoga moramo „sve obnoviti u Kristu“.

Prof. dr. sc. Josip Mužić, redoviti profesor u trajnom zvanju na Bogoslovnom fakultetu u Splitu, se usredotočio na vojujuću Crkvu i njezinu zadaću u kriznim vremenima kao što je ovo današnje. Don Josip je vrlo poznat publici po svojim već ranijim javnim istupima u kojima je uvijek, kao vjerni sin Crkve, u prvom redu zastupao njen nauk, naročito u ove dvije godine vladavine „plandemije“ kada je neumorno razjašnjavao nauk Crkve po pitanjima korištenja moralno okaljanih cjepiva.

Prof. dr. sc. Mladen Parlov, redoviti profesor u trajnom zvanju na Bogoslovnom fakultetu u Splitu i dekan istog fakulteta, govorio je o kršćanskoj svetosti kao lijeku za bolest suvremenog društva. Don Mladen se istaknuo svojom hrabrošću u obrani vjere već u više navrata, a napose prije dvije godine na početku Korona epidemije kada je Biskupska konferencija Hrvatske stavila crkve pod ključ i zabranila pristup svim sakramentima. On je tada bio kao glas vapijućeg u pustinji i jedan od rijetkih koji je odmah na samom početku Korona histerije ukazao na neprihvatljivu odluku crkvenih vlasti, bez presedana u povijesti Crkve.

Prof. dr. sc. Dariusz Oko, redoviti profesor na Papinskom sveučilištu sv. Ivana Pavla II u Krakowu i pročelnik Katedre za filozofiju, pao je u nemilost homoseksualnog lobija unutar Crkve jer se usudio napisati istinu o infiltraciji homoseksualnih predatora u crkvenu hijerarhiju i otkrio pozadinu urušavanja kršćanskog morala među nekim svećenicima i prelatima. U svom izlaganju pater Dariusz je na primjeru Sinodalnog puta njemačkih biskupa pokazao kako džender ideologija iznutra može razoriti mjesnu crkvu. Pater Dariusz je postao svjetski poznat simbol borbe za pravovjerje, a radi toga i meta za odstrjel dženderističke klike. U nedavnom intervjuu on je rekao da su dženderisti spremni eliminirati sve koji odbiju pasti na koljena pred rodnom ideologijom. Kada su mu rekli da će zbog takvog govora možda završiti u zatvoru, on je odgovorio: „Ja sam spreman za zatvor“.

Dr. sc. Andreja Švigir je doktorirala iz ekonomije i uspješno vodi tvrtku koja se bavi područjem upravljanja, kontrolinga i poslovnom analitikom.  Na Radio Mariji uređuje i vodi emisiju Ekonomija spasenja i čest je gost mrežne emisije Christus regnat. Svojim izlaganjem o liberalizmu i ekonomiji spasenja otvorila je mnogima oči kada su u pitanju kapital i njegov utjecaj na sekularizaciju društva. Doista nije Isus uzalud rekao da će lakše deva proći kroz iglene uši nego bogataš u kraljevstvo nebesko (usp. Mt 19,23).

[1] https://www.pewforum.org/2016/09/28/4-very-few-americans-see-contraception-as-morally-wrong/    (15.3.2022.)

[2] https://www.pewresearch.org/fact-tank/2019/08/05/transubstantiation-eucharist-u-s-catholics/  (17.3.2022.)

[3] http://cara.georgetown.edu/frequently-requested-church-statistics/    (23.3.2022.)

[4] Pažin, Zvonko i Dugalić, Vladimir. Utjecaj pohađanje Mise na kvalitetu bračnog života. Bogoslovska smotra, 80 (2010.) 4, 1061-1082.

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena - Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena - Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Donacije

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2024. Sva prava pridržana.