Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.
Izbornik

Legende, mitovi, laži

Kategorija: Knjige

Znate moliti na Misi, čitate Bibliju, solidni ste iz vjeronauka, no ne jednom, kada ste s najboljom voljom htjeli nekome posvjedočiti vjeru, dobili ste po glavi lekciju iz crne povijesti Crkve – Inkvizicija, križarski ratovi, Galileo Galilei i sl.? Osjećali ste da su navodi koji su Vam dani izobličenja činjenica, no niste ih sami znali predočiti u ispravnoj formi. Zvuči poznato? Ne brinite, niste jedini. Još manje brinite jer nakladnik Verbum ima rješenje za Vas – novu knjigu, apsolutno adekvatnog naziva – „Legende, mitovi, laži (razotkrivanje zabluda o povijesti Crkve)“, autora Michaela Hesemanna. Autor donosi obilje preciznih povijesnih podataka očišćenih od natruha pristranosti ili do danas nerijetkih izobličavajućih tendencioznosti. Hesemann podacima i oblikovanjem tema koje dotiče, vješto čitatelja diže nekoliko razina iznad prosječnog znanja povijesti ili opće kulture. S druge strane, također umješno izbjegava zalazak u preakademski govor povjesničarske struke, tako da će se u knjizi lako snaći i oni koji se s knjigom prosječno druže, kao i oni koji to čine dnevice.

Zastupljeno je dvadeset napetih tema iz crkvene povijesti, a autor se nije libio obrade ni onih „najmračnijih“ s kojima se najčešće manipulira kao što su Inkvizicija, križarski ratovi, progon vještica, oko kojih se posebno potrudio. Teme su: 1. Grob nije prazan, 2. Juda Iškariotski, 3. Marija Magdalena, 4. Kumran, 5. Isusova pisma, 6. Sin Božji?, 7. Prvi papa, 8. Crkveni raskol, 9. Papisa Ivana, 10. Križarski ratovi, 11. Katari, 12. Sveti gral, 12. Templari, 13. Inkvizicija, 14. Progon vještica, 15. Gioordano Bruno, 16. Galileo Galilei, 17. Nezabludiv?, 18. Hitlerov papa?, 19. Sumnjiva smrt Ivana Pavla I.?.

Knjiga je namijenjena najširem krugu čitatelja, jer se na njenu crkvenu potku, lako ušije bogato povijesno nasljeđe kulture čitavoga zapadnoga svijeta, zapravo svijeta uopće. Pomoći će svakom čovjeku, ne samo vjerniku, bolje upoznati nastanak raznih kontroverznih pitanja iz povijesti Crkve, otkloniti predrasude, usvojiti objektivne povijesne datosti i dati ispravan ne samo vjernički rakurs gledanja na razne pojave s kojima se gotovo svaki vjernik, i svaki čovjek i danas susreće u svom socijalnom miljeu, upravo zbog nevjerojatnog raspona  i ‘vitalnosti’ izobličavanja spomenutih tema.
I za kraj, nekoliko riječi autora iz proslova i pogovora knjige koje mogu poslužiti kao najbolja preporuka:

„U ovoj se knjizi govori o novim i starim crnim legendama crkvene povijesti. Tvrdnjama popularnih, kao i populističkih autora, a i uobičajenim stereotipima i predrasudama konačno treba suprotstaviti povijesne činjenice. Nerijetko se pritom pokaže tko su pravi mračnjaci. Ova knjiga nije apologija, ni obrana ni opravdanje. Nije uopće upitno da su u prošlosti i u ime Crkve počinjene neizrecive nepravde i užasni zločini. Ipak, za razliku od samozvanih otkrivača šokantnih istina koji nerijetko izigravaju moralne apostole, ozbiljan povjesničar nastoji povijest razumijeti iz nje same, umjesto da presuđuje i osuđuje iz današnje prespektive…. Ova knjiga istražuje što se krije iza svih ovih preuveličanih sablažnjivih priča o hereticima, templarima, papisi i tobožnjim mračnjacima u Crkvi i odgovara povijesnim činjenicama na avanturističke spekulacije. Ona želi dati prilog razumijevanju povijesti Crkve i usto poziva na ponovno otkrivanje istinskih tajna najstarije instituciije na svijetu.“

„Tako loša (Crkva) kakav je glas bije ona ne može biti niti je ikada bila. Jer na jednoga koji izda evanđelje dođu tisuće koji ga ožive! Već stoga nekakvo opravdavanje Crkve nije potrebno. Može se čak kazati da je čudo njezina opstanka i svetosti koja iz nje proizlazi utoliko veće što je više u suprotnosti s njezinim neospornim ističnim grijesima. Jer ono samo potvrđuje da je bilo točno Isusovo proročanstvo kako je „vrata pakla ne će nadvladati“. Mora biti da njegova Crkva i danas postaje „kamen smutnje“ i time stalno izložena žestokoj kritici – kao tobožnji anakronizam, kao provokator u stalnu otporu aktualnomu duhu sekularizma i relativizma, koji sebe drži nepogrješivim, dok će već sutra biti zastario jer životu ne daje nikakav smisao. Crkva živi – nije samo preživjela, ona je mladalački živa! A takva će biti i kada crne legende, jučerašnje, današnje i sutrašnje, budu već zaboravljene, a njezini stvaratelji budu razotkriveni kao pravi mračnjaci. Samo nam zamagljuju pogled prema onome bitnom!“

Knjigu možete lako nabaviti u prodajnoj mreži Verbuma, ili u Verbumovoj web knjižari.

Uredništvo

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Na braniku – Apologetski priručnik br. 1

Na braniku - Apologetski priručnik br. 1 je prvo nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 70 odabranih apologetskih tekstova napisanih od strane 12 autora, članova i suradnika Apologetske udruge bl. Ivan Merz.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Pretplatite se za novosti

Preporučujemo

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2020. Sva prava pridržana.