Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.

C I S K – Centar za informiranje o sektama i kultovima

Kategorija: Sljedbe

Sekte su obično, statistički gledano, zanemariva manjina građana države u kojoj djeluju, zbog čega ne predstavljaju opasnost za njezin javni poredak i sigurnost. Zbog toga sekte nisu ni predmet osobitog zanimanja državnih organa i njezinih tijela. Izuzetak su sekte s političkim, terorističkim, destruktivnim ili sotonističkim predznakom.

Građani, međutim, koji su pogođeni anomalijama bliske osobe koja je stupila u neku sektu, ili su i sami bili od nje izrabljivani, još ako su ostali i oštećeni neučinkovitošću kojekakvih iscjeliteljskih metoda, pa makar i ne bilo uvijek riječ o gore navedenim “opasnim” sektama koje ugrožavaju državu, protestno dižu glas kako bi zaštitili svoja ljudska, obiteljska i građanska prava, organizirajući se u građanske udruge da bi se kroz njih učinkovitije obranili. Tako su u Americi i mnogim europskim zemljama osnovane različite građanske udruge sa svrhom informiranja javnosti  o djelovanju sekti i pružanju zaštite od istih. Između mnogih spomenimo tek američki ISAR – (Institute for the Study of American Religion) i ICSA (International Cultic Studies Association); u Italiji postoji GRIS (Gruppo di Ricerca e di Informazione sulle Sette) i CESNUR (Centro Studi sulle Nuove religioni); u Njemackoj DCI (Dialog Center International) i AGPF (Aktion fUr Geistige und Psychische Freiheit); u Belgiji CIGS (Contacts et informations groupes sectaires), u Francuskoj UNADFI (Union Nationale des Assotiations de Defense des Families et de l’lndividu Victimes de Sectes) itd.

Njima su se pridružile dvije državne organizacije, belgijska CIAOSN (Centre d’information et d’avis sur les organizations sectaries nuisibles) i francuska MIVILUDES (Mission Interministerielle de Vigilance et de Lutte contre les Derives Sectaries) da bi zajednički osnovali Europsku Federaciju FECRIS (Federation Europeenne des Centres de Recherche et d’lnformation sur le Sectarisme), koja predstavlja savjetodavno tijelo pri Vijeću Europe i koordinira oko šezdeset centara u svijetu. Prva slična udruga nastala u Hrvatskoj je CISK, Centar za informiranje o sektama i kultovima, što ga je u Rijeci 8. rujna 2007. godine osnovala glazbenica Branka Dujmić-Delcourt, koja je i njegova aktualna predsjednica. Centar je registriran u Uredu državne uprave 17. listopada 2007. a u travnju 2008. postao je i službenom podružnicom FECRIS-a. Neposredan povod gospođi Dujmić-Delcourt bila su vlastita iskustva u doticaju sa sljedbenicima nedavno preminulog indijskog gurua Maharishi Mahesh Yogija (1911.-2007.), utemeljitelja Transcendentalne meditacije. Program CISK-a javnosti je predstavila 1. ožujka 2008. godine održanim okruglim stolom “Sekte i kultovi u današnjem drustvu”. Uz domaće sudionike, sudjelovala su i dva strana predavača, koja zavrjeđuju da budu i posebno spomenuta: ing. Friedrich Griess iz Beča, predsjednik FECRIS-a (Europske federacije centara za istraživanje i informiranje o sektama), i Henri Pierre Debord, član francuske udruge MIVILUDES (Meduministarske misije koja se bavi praćenjem i analizom rada organizacija sektaškog karaktera).

OSOBNO SVJEDOČANSTVO PREDSJEDNICE CISK-A

Gospođa Branka Dujmić-Delcourt, predsjednica CISK-a, pise o svojim problemima s promicateljima Transcendentalne meditacije u Hrvatskoj:

“Moja majka koja je danas u starostnoj dobi od 85 godina, našla se u jednoj takvoj grupi. Činjenica je da je naša obitelj bila tada neupućena u sektašku problematiku. U početku je sve bilo neshvatljivo. Malo-pomalo pnmjećujemo da ona biva izolirana od obitelji, da mijenja svoj odnos prema životu, okolini i prema samoj sebi; to je dovedeno do te mjere da je nas obiteljski život gotovo došao pod kontrolu te organizacije. Bili smo izlozeni intenzivnoj lavini pritisaka tijekom nekoliko godina. Nanijete su nam velike boli i šteta: etički, moralno, psihički, profesionalno i financijski. Neki senzacionalistički mediji otezali su nam privatni život iskrivljujuci istinu i pravu sliku.

Paralelno s nasom obiteljskom dramom dogodio se incident s istom organizacijom u Belgiji. Radi se o Transcendentalnoj meditaciji, koja je po mišljenju stručnjaka, sekta. Oni su na ilegalan način pokušali dobiti građevinsku dozvolu od općne za izgradnju svojih objekata. To se dogodilo u jednom malom selu, 30-ak kilometrara od Bruxellesa. Mjestani su se oštro suprotstavili i zato jer su se bojali da im djeca ne dodu pod utjecaj sekte. Oni su tako reagirali zato što je javnost u Belgiji informirana i upoznata sa problematikom sekti. Općina je na razini države organizirala javni skup. Na skupu su govorili predstavnici belgijskog parlamenta i predstavnici vladine organizacije CIAOSN (Centar za informiranje i misljenje o štetnim sektama) iz Bruxellesa. Oni su mjestane upoznali s opasnostima i posljedicama djelovanja Transcen-entalne meditaije (TM) i ostalih sekti. ( … )”

CILJEVI CISK-A

Gospoda Branka Dujmić-Delcourt primila se zahtjevnog posla osnivanja CISK-a jer sama nije dobila primjerenu pomoć kad se ona i njezina obitelj našla u nevolji. Ciljevi CISK-a su istraživanje i informiranje građana o postojanju, djelatnostima, načinu organiziranja i mogućim posljedicama djelovanja takozvanih alternativnih pokreta, sekti i kultova, grupa i pojedinaca, koje koristeći metode manipulativno-prijevarne prirode, zloupotrebljavaju opće priznata ljudska prava i slobode u područjima zdravlja, ekonomske eg-istencije, etike, kulture i umjetnosti, te svakodnevnog osobnog i obiteljskog zivota. Sekte mogu dovesti čovjeka i obitelj u stanje fizičke, emocionalne, duhovne i ekonomske ovisnosti, a isto tako iscrpljenosti i krize.

AKTIVNOSTI I USLUGE UDRUGE CISK

Udruga CISK među svojim aktivnostima navodi osobito četiri:

1. sprovođenje anketa,
2. kontaktiranje državnih institucija i škola,
3. osnivanje vlastitih podružnica u drugim hrvatskim gradovima,
4. suradnju sa slicnim organizacijama na međunarodnoj razini.

KONTAKT S UDRUGOM CISK

Udruzi CISK moze se javiti svaki građanin Hrvatske:
•  koji zeli izaći iz sekte,
•  koji ima svog člana uze obitelji u sekti,
•  koji ima prijatelja ili poznanika pod utjecajem sekte,
•  ako je bivši slijedbenik koji želi pomoći svojim osobnim iskustvom. Telefon CISK-a: 091 975 1549;

E-mail CISK-a: ciskcroatia@yahoo.com

Web stranica CISK-a: http://users.skynet.be/cisk

STRATEGIJA SEKTI “Sekte je” – tvrdi predsjednica CISK-a Branka DujmiĆ-Delcourt “tesko prepoznati jer se skrivaju iza religijskih, edukativnih, medicinskih i humanitarnih djelatnosti, a nadasve iza ljudi sa drustvenim ugledom. Kada sekta dobije vlast nad svojim slijedbenikom, ona dobije i svoju produženu ruku, koja slijepo slijedi njihove naredbe, odnosno naredbe njihova vođe. Pokazalo se da su ciljevi sekte iznad svega financijski profit i vlast nad ljudima.”

Gospodi Branki Dujmić-Delcourt želimo puno uspjeha i Božjeg blagoslova u njezinu općekorisnome društvenom radu.

Pise: Josip Blažević
Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskog, svibanj 2008.

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena - Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena - Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Donacije

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2023. Sva prava pridržana.