Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.

Dan Reformacije – obilježavanje događaja koji se nikada nije dogodio

Objavljeno: 5. svibnja 2009.
Kategorija: Protestantski fundamentalizam

Svake godine 31.10. protestanti svih smjerova i denominacija obilježavaju dan reformacije-dan kada je, kako oni smatraju, Martin Luther, začetnik protestantizma pribio svojih „95 teza“ na vrata crkve u Wittenbergu, i tako demonstrativno napustio Katoličku Crkvu i započeo pokret protiv nje, a za povratak „biblijskom“ kršćanstvu. Nevolja je u tome da za takav događaj Martin Luther uopće ne zna, niti ga spominje, ne samo on, nego čak ni njegovi suvremenici. Priču je iznio tek njegov prijatelj i suradnik Melanchton, i to nakon Lutherove smrti.

Pogledajmo činjenice:

1.) Luther se 31.10.1517. obratio pismom nadbiskupu Albrechtu, moleći ga da povuče svoj „Instructio summaria“ o oprostima, jer da prvo teolozi moraju o tome dati svoje mišljenje. Tek nakon nedobijanja odgovora, odlučio se na objavljivanje teza1.

2.) Sam Luther tvrdi da je nakon blagdana Svih svetih (dakle nakon 01.11.), prilikom jedne šetnje, svom prijatelju Jeronimu Schurfu, priopćio da će pisati protiv oprosta.

3.) Tek 11.11. Luther šalje svoje teze prioru samostana u Erfurt, s molbom da prior iznese svoje mišljenje o njima.

4.) Ne samo da nije bilo nikakvog pribijanja teza, nego je i samog Luthera oneraspoložilo njihovo širenje; one su bile namijenjene teolozima, a ne puku. Zato on piše svoje „Resolutiones“, u kojima ih pokušava teološki opravdati, a u pismu papi Lavu X. izriče svoju vjernost rimskoj Crkvi. O nikakvom radikalnom suprotstavljanju nije bilo niti govora.

Tako „događaj u Wittenbergu“, zajedno s pripadajućim slavljenjem svake godine, ostaje još jedna od himera iz bespuća povijesnih (ne)ozbiljnosti.

Haim

Slika: troplet

1 tekst pisma: E. Iserloh, Luther zwischen Reform und Reformation. Der Thesenanschlag fand nicht statt, Munster, 1968., 43.-66. str.

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena - Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena - Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Donacije

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2024. Sva prava pridržana.