Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.

Fiducia supplicans – Velika obmana

Objavljeno: 20. prosinca 2023.
Kategorija: Aktualno

Nakon što su se 18. prosinca 2023. godine katolici u cijelom svijetu našli zatečeni neočekivanim sadržajem Deklaracije „Fiducia supplicans“[1] koja je toga dana objavljena na stranicama Svete stolice uz izričito odobrenje pape Franje, prva nadbiskupija u svijetu koja se oglasila povodom nove deklaracije koja nalaže da se omogući blagoslivljanje nevjenčanih i istostpolnih partnera u katoličkim crkvama dolazi iz Kazahstana: Izjavu od 19. prosinca 2023. god. potpisuju nadbiskup Astane Tomash Peta i pomoćni biskup Athanasius Schneider.

Tekst Izjave prenosimo u cijelosti.

 

Izjava Nadbiskupije Svete Marije u Astani u vezi s Deklaracijom Fiducia supplicans, koju je objavio Dikasterij nauka vjere i odobrio papa Franjo 18. prosinca 2023.

Očigledna svrha Deklaracije Svete Stolice,  Fiducia supplicans, je dopustiti „mogućnost blagoslivljanja parova u neredovitim situacijama i istospolnih parova“. Istodobno, dokument inzistira na tome da se takvi blagoslovi obavljaju „bez službenog potvrđivanja njihovog statusa ili mijenjanja na bilo koji način vječnog učenja Crkve o braku“.

Činjenica da dokument ne daje dopuštenje za „ženidbu“ istospolnih parova ne bi trebala zaslijepiti župnike i vjernike na veliku obmanu i zlo koje se krije u samom dopuštenju blagoslova parova u neredovitim situacijama i istospolnih parova. Takav blagoslov izravno i ozbiljno proturječi Božanskoj objavi i neprekinutoj, dvomilenijskoj doktrini i praksi Katoličke Crkve. Blagoslivljati parove u neregularnoj situaciji i istospolne parove ozbiljna je zlouporaba Presvetog Imena Božjeg, budući da se to ime zaziva na objektivno grešnu zajednicu preljuba ili homoseksualne aktivnosti.

Stoga niti jedna, čak ni najljepša, izjava sadržana u ovoj Deklaraciji Svete Stolice ne može umanjiti dalekosežne i razorne posljedice koje proizlaze iz ovog nastojanja da se ozakone takvi blagoslovi. S takvim blagoslovima Katolička Crkva postaje, ako ne u teoriji, onda u praksi propagator globalističke i bezbožne „rodne ideologije“.

Kao nasljednici apostola, i vjerni našoj svečanoj prisezi prigodom našeg biskupskog posvećenja „da ćemo čuvati polog vjere u čistoći i cjelovitosti, prema tradiciji koja se uvijek i posvuda obdržava u Crkvi od vremena apostola“, opominjemo i zabranjujemo svećenicima i vjernicima Nadbiskupije Svete Marije u Astani da prihvate ili obavljaju bilo kakav oblik blagoslova parova u neregularnim situacijama i istospolnih parova. Samo se po sebi razumije da svaki iskreno pokajani grješnik s čvrstom namjerom da više ne griješi i da prekine svoju javnu grješnu situaciju (kao što je npr. kohabitacija izvan kanonski valjane ženidbe, zajednica osoba istoga spola) može primiti blagoslov.

S iskrenom bratskom ljubavlju i dužnim poštovanjem obraćamo se papi Franji koji – dopuštajući blagoslov parovima u neregularnoj situaciji i istospolnim parovima – „ne hoda uspravno prema istini Evanđelja“ (vidi Gal. 2,14), da posudimo riječi kojima je sveti Pavao apostol javno opomenuo prvog papu u Antiohiji. Stoga, u duhu biskupske kolegijalnosti, molimo papu Franju da opozove dopuštenje blagoslova parova u neregularnim situacijama i istospolnih parova, kako bi Katolička Crkva mogla jasno zasjati kao „stup i uporište istine“ (1. Tim 3,15) za sve one koji iskreno žele upoznati volju Božju i ispunjavajući je postići život vječni.

Astana, 19. prosinca 2023.

+ Tomash Peta, nadbiskup metropolit nadbiskupije Svete Marije u Astani

+ Athanasius Schneider, pomoćni biskup Nadbiskupije Svete Marije u Astani

 

Slika: Papa Franjo, uz pomoćnog biskupa Athanasiusa Schneidera (lijevo) i nadbiskupa Tomasha Peta (desno), posjećuje katedralu Naše Gospe od Neprestane Pomoći u Nur-Sultanu, Kazahstan, 15. rujna 2022. (Fotografija FILIPPO MONTEFORTE/AFP putem Getty Imagesa.)

[1] Dichiarazione “Fiducia supplicans” sul senso pastorale delle benedizioni del Dicastero per la Dottrina della Fede (vatican.va)  (18.12.2023.)

 

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena - Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena - Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Donacije

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2024. Sva prava pridržana.