Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.

Hvala vam dobri pastiri

Objavljeno: 1. svibnja 2020.
Kategorija: Aktualno

Nakon naših intimnih i zajedničkih promišljanja o situaciji povodom zabrane udjeljivanja bilo kakvih sakramenta vjernicima – katolicima u Hrvatskoj „osim u smrtnoj opasnosti“ objavili smo nekoliko članaka koji pobliže rasvjetljavaju ovaj presedan u Crkvi.

Zahvalni smo svim svećenicima koji su prepoznali da se treba „radije pokoravati Bogu nego ljudima“ (Dj 5,29) – u situaciji kada su katolički biskupi pobrkali svoju ovlast da izdaju oproste i olakšanja od crkvenih zapovijedi (Kan 85. i 87. Zakonika kanonskog prava) s nepostojećom ovlasti da zabranjuju podjelu svetih sakramenata vjernicima koji su valjano raspoloženi, a nisu ekskomunicirani ili pod interdiktom.

Tako kardinal Leo Raymond Burke u svojem otvorenom pismu od 21. ožujka 2020. ističe da se vjerska okupljanja ne mogu otkazivati kao raskužna mjera, te da je dijeljenje sakramenata nužno, baš kao što je nužna i opskrba hranom.

Prof. dr. sc. don Mladen Parlov, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, osvrnuvši se u emisiji „Bujica“ na trenutnu situaciju oko zabrane održavanje svetih misa rekao je da se Crkva ne bi smjela ponašati kao podružnica Crvenog križa ili Stožera za civilnu zaštitu, jer je spasenje duša vrhovni zakon Crkve ( usp. ZKP 1752). Razgovor s don Mladenom možete vidjeti ovdje.

Na Radio Mariji u emisiji „Sjaj istine“ pod naslovom „Posluh u vrijeme korone“ čuli smo prof. dr. sc. don Josipa Mužića gdje vrlo jasno obrazlaže poslanje Crkve i zamke u koje možemo upasti ako se želimo suobličiti sa svijetom, umjesto s Kristom.

Mediji su nastojali ocrniti don Josipa Delaša, župnika Župe sv. Leopolda Mandića u Sirobuji zbog toga što je usprkos odluci biskupa HBK-a održao sv. misu u nedjelju na Cvjetnicu i na Uskrs rekavši da nitko nema pravo zabraniti održavanje sv. mise.[1] Ima naravno i drugih svećenika koje nismo ovdje spomenuli, a koji su javno iznijeli svoje nezadovoljstvo s ovakvom odlukom hrvatskih biskupa.

Ponekad jedna manjina, koja je jasno izrazila svoje mišljenje i usprkos riziku snošenja stanovitih socijalnih posljedica, može predstavljati glas savjesti za cijelu grupu – ovdje za katoličke svećenike u Hrvatskoj. Nadamo se da će i njima i svima nama zajedno ova epizoda sa zabranom podjele sakramenata kojoj je kraj već najavljen biti poduka, a hrabri stav svećenika koji su našli odlučnosti da se ovom teškom pastoralnom promašaju suprotstave – inspiracija za budućnost. U kojoj će katolici biti hrabriji i odlučniji, jer su njihovi svećenici prepoznali potrebu da i sami budu hrabri i odlučni, i što je najvažnije, Bogu poslušni.

Hvala vam dobri pastiri!

Uredništvo

Slika: Toby Hudson

[1]https://www.dnevno.hr/vjera/iz-zivota-crkve/zupljanin-svecenika-kojeg-kamenuje-hrvatska-progovorio-nemate-vi-pojma-o-kakvom-se-sveceniku-radi-1455220/

 

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena - Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena - Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Donacije

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2024. Sva prava pridržana.