Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.

Isus – raspet na križu ili obješen o stup?

Objavljeno: 14. lipnja 2009.
Kategorija: Sljedbe

Jehovini svjedoci tvrde da je Isus bio ubijen na stupu, a ne na križu. Prema njihovim teorijama, križ je poganski simbol koji je ušao u pravu vjeru, narušavajući njenu vjerodostojnost. Sve kršćanske zajednice koje vjeruju drukčije, zapravo su pod utjecajem drugih religija, i nisu nasljednice prve Crkve. Treba napomenuti da su Jehovini svjedoci ovo vjerovanje ustanovili 1930. godine, iako su dotad vjerovali istovjetno ostatku kršćanskog svijeta. Drugim riječima, do te godine nije bilo govora o križu kao nekakvom poganskom simbolu, već se isti doživljavao kao činjenica. Radi se, naravno, o jednoj od stotinu varijacija na temu poganskog koje je ušlo u Crkvu, i zamijenilo Božje nauke s nekakvim ljudskim predajama. Razloge za svoju vjeru mahom grade na činjenici da se grčki prijevod riječi kojom se označuje “križ” može prevesti i kao “stup za mučenje”, mada nikad ne idu u detalje što se tiče svojeg objašnjenja.

Iako je vješanje na stup bila praksa u nekim slučajevima, križ je bio mnogo češće upotrebljavan. Povijest pamti velik broj  boraca za pravdu koji su, i prije i nakon Isusa, razapeti na križ. Primjerice, svega par desetljeća prije Kristova rođenja gladijator Spartak pokrenuo je ustanak protiv rimskih legija, koji je ugušen u krvi. Preživjele su pobunjenike, njih više tisuća,  Rimljani razapeli uz cestu kao upozorenje narodu da se ne buni. Takav pokolj povjesničari su vrlo precizno zabilježili, i naravo, radilo se o razapinjanju na križ, a ne vješanju na stup. Da je Isus razapet, a ne obješen, dokaz su gomile povjesnih spisa i zabilježaba .

 Ali povijest nije jedina stavka koja brani činjenicu da je Krist raspet, a ne obješen kao što je prikazano na slici.  Radi se o jednom navodu u Svetom Pismu….

”Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: “Vidjeli smo Gospodina!” On im odvrati: “Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.” I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: “Mir vama!” Zatim će Tomi: “Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.” Odgovori mu Toma: “Gospodin moj i Bog moj!” Reče mu Isus: “Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!” (Iv 20, 24-29)

Kao što možemo vidjeti, nevjerni Toma govori da će povjerovati u Isusovo uskrsnuće kad vidi i stavi prst u mjesto gdje su bili čavli (množina) na rukama. Ali kod vješanja čovjeka na stup, dovoljno je probiti dlanove jednim čavlom (što se može vidjeti na slici).

Na pitanje u vezi čavla u Isusovim rukama časopis Jehovinih svjedoka “Kula stražara” 1984. objasnio je da taj broj nije važan i da se apostol Toma nespretno izrazio ( ! ) – u svakom slučaju, katolici mogu biti mirni- znamo da je Isus u rukama imao više od jednog čavla i da je raspinjanje na križ činjenica Svetog pisma.

Uredništvo

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena - Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena - Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Donacije

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2024. Sva prava pridržana.