Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.

Katolički biskupi protiv istospolnog „braka“ u Indijani, SAD

Kategorija: Dokumenti

Slično aktualnom prijedlogu Vlade RH da se u Hrvatskoj ozakoni „istospolni brak“, stoji pred zakonodavcima u Indiani  prijedlog da se u toj saveznoj državi SAD prizna istospolnim zajednicama status braka. U nastavku dajemo poruku svih šest tamošnjih katoličkih biskupa[1] o toj zakonodavnoj inicijativi, protivnoj naravnom i Božjem zakonu:

Pastoralna izjava katoličkih biskupa Indijane

BRAK KAO SAVEZ IZMEĐU JEDNOG MUŠKARCA I JEDNE ŽENE

Dostojanstvo ljudske osobe, koje ima izvor u njegovom, odnosno njenom stvaranju prema liku Božjem, predstavlja temeljno načelo katoličkog socijalnog nauka. Crkva poštuje dostojanstvo svake ljudske osobe, uključujući osobe koje imaju istospolne porive, koje „treba prihvaćati s poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću“ (Katekizam Katoličke Crkve, toč. 2358).

U isto vrijeme, Crkva poštuje dostojanstvo i svetost braka, kao prirodne ustanove koju je ustanovio sam Bog. Po samoj svojoj prirodi, brak predstavlja stalno partnerstvo između jednog muškarca i jedne žene namijenjen dobru para, te rađanju i odgajanju djece. On predstavlja temelj obitelji, gdje djeca rastu i bivaju odgajana, te gdje se podučavaju vrijednostima i krjepostima koje im pomažu da sazriju.

Niti Crkva niti Država nemaju vlast da redefiniraju brak, jer je braku autor sam Bog. Muško-žensko nadopunjavanje je od bitne važnosti za brak. Brak predstavlja „jedinstveno“ zajedništvo osoba koje ima potencijal da iznjedri ljudski život.

S dubokim poštovanjem za svu našu braću i sestre, mi se zalažemo za ustanovu braka kao intimnog zajedništva života i ljubavi između jednog muškarca i jedne žene. Brak predstavlja jedno intimno dijeljenje života i ljubavi supružnika. On uključuje potpuno darovanje sebe u jedno doživotno partnerstvo. Jedino putem komplementarnosti između muškarca i žene može to potpuno darovanje samoga sebe biti u cijelosti dano i primljeno.

Mi poštujemo jednako dostojanstvo svih osoba, dok potvrđujemo jedinstvenost bračnog saveza kakav je ustanovljen od našega Stvoritelja. Dobrobit djece, obitelji i društva je usko vezana uz zdravo stanje braka i uz poštovanje za njegovu pravu prirodu i njegove prave svrhe.

Snažno potičemo narod Indijane da poštuje i brani dostojanstvo i jednakost svih osoba, te istinu o braku, sukladno Božjem planu i zakonu, uz bratsku ljubav prema svima.

Dano u Katoličkom centru u Indianapolisu dana 4. prosinca 2013. godine

Joseph W. Tobin
Nadbiskup Indianapolisa

Kevin C. Rhoades
Biskup u Fort Wayne-South Bend

Charles C. Thompson
Biskup Evansvillea

Dale J. Melczek
Biskup Garyja

Timothy L. Doherty
Biskup u Lafayette-in-Indiana

Christopher J. Coyne
Pomoćni biskup u Indianapolisu

 

Slika: Wikipedia Saves Public Art (vrata Crkve sv. Marije, Indianapolis)

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena - Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena - Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Donacije

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2023. Sva prava pridržana.