Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.

Procedura donošenja Zakona o životnom partnerstvu: „Vlada RH protiv javnosti“

Objavljeno: 15. kolovoza 2014.
Kategorija: Osvrti

Vlada Republike Hrvatske se na jedan osobiti način istaknula među vladama demokratskih zemalja, „gurajući“ Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola (ZŽP) u očitom prkosu volji naroda kojega predstavlja i kojim vlada.

Iz pravne borbe koju angažirani katolički intelektualac Petar Marija Radelj vodi radi otkrivanja detalja o proceduri donošenja zakona proizlazi kako Vlada RH smatra da ima razloga da od naroda skriva detalje svojeg postupanja u donošenju tog zakona.

„Jedan od najtužnijih dana u povijesti hrvatskog naroda“

Šibenski biskup Ante Ivas  na misi kod Gospe od Karmela na Okitu pregnantno komentira: „Narodni vođe jučer su izglasali zakon koji se u temelju protivi Božjem zakonu o životu. Digli su ruku za smrt svoga naroda. Ono što se jučer dogodilo držim da je jedan od najtužnijih događaja u povijesti hrvatskog naroda. Smijemo reći da nam Bog šalje majku Gospu našu da se oko nje okupimo i molimo. Premda s gorčinom i mukom u srcu, želio bih da svi to osjetimo, pa da s istom mukom s kojom je Gospa stajala pod križem ovu misu namijenimo za naš narod, koji drugačije misli i koji vjeruje da je život u obitelji onakvoj kakvom ju je Bog zamislio.“[1]

Nije to jedini komentar ZŽP-a u takvom tonu: doista dođe razumnom čovjeku da se upita zašto bi vlada jedne demokratske zemlje htjela donositi propis koji je narodu toliko odbojan. Vlada RH se trudi da javnost do odgovora na to pitanje ne dođe lako: čuva podatke o proceduri donošenja zakona bolje od podataka o borbenoj spremnosti ratnog zrakoplovstva.

U tome hrvatska vlada krši hrvatski zakon – kako možemo vidjeti iz dokumenata čije faksimile objavljujemo.

Pravna borba Petra Radelja za demokraciju u Hrvatskoj

Tu vidimo kako je Vlada RH svojim rješenjem od 10. siječnja 2014. godine odbila zahtjev za pristup mišljenju svojega Ureda za zakonodavstvo o nacrtu prijedloga Zakona o životnom partnerstvu, uz nevjerojatno obrazloženje da bi objavljivanje tog mišljenja moglo ozbiljno narušiti proces donošenja odluka i nanijeti štetu radu Vlade Republike Hrvatske.

Rješenjem od 24. travnja 2014. god. poništila je Povjerenica za informiranje rješenje Vlade RH (lijepo je, eto, da imamo pravnu državu i takva neovisna tijela koja su ovlaštena uklanjati čak i nezakonitosti u radu same Vlade) od 29. kolovoza 2013. god., te je naloženo Vladi da dostavi Petru M. Radelju – kao predstavniku zainteresirane javnosti – izvatke iz zapisnika Stručne radne skupine Koordinacije za društvene djelatnosti i ljudska prava od 29. srpnja 2013. godine, te iz zapisnika sa same Koordinacije za društvene djelatnosti i ljudska prava od 30. srpnja 2013. godine, kao i popratne dopise Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva financija, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, te mišljenje Ureda za zakonodavstvo Vlade RH, koji se tiču ZŽP.

Nadalje Povjerenica za informiranje Republike Hrvatske (koju visoku dužnost obnaša dr. sc. Anamarija Musa) u svojem rješenju od 17. srpnja 2014. god.  poništava rješenje Vlade RH od 10. siječnja 2014. godine. Iz obrazloženja vidimo kako Povjerenica iščitava da iz poništenog Vladinog rješenja „proizlazi da je pristup ograničen općenito i unaprijed za sva mišljenja središnjih tijela državne uprave i stručnih službi Vlade Republike Hrvatske … prema stajalištu Vlade Republike Hrvatske, informacija uskraćena žalitelju zapravo nikada ne bi bila dostupna javnosti“.

Povjerenica za informiranje morala je poništiti i slična rješenja Ministarstva vanjskih i europskih poslova od 15. siječnja 2014. i Ministarstva zdravlja od 20. siječnja 2014. god.: ta ministarstva odbijaju objaviti mišljenja koja su dale na nacrt ZŽP.

Osim „neprozirne“ formulacije vladinih pravnika – koja se ponavlja iz postupka – da bi se objavljivanjem informacija iz postupka pripremanja nacrta ZŽP „moglo ozbiljno ugroziti proces donošenja odluka i nanijeti štetu radu Vlade Republike Hrvatske“, nije nam posve jasno zašto Vlada RH tako grčevito održava tajnost demokratske (valjda) procedure donošenja zakona u jednoj demokratskoj zemlji.

Hoće li Vlada RH poslušati pravomoćnu odluku Povjerenice za informiranje?

Iz pouke o pravnom lijeku vidimo da žalba protiv odluke Povjerenice za informiranje RH nije dopuštena, nego vlada može pokrenuti upravni spor – i to izravno pri Visokom upravnom sudu RH.

Vidjeti ćemo kako će procedura dalje napredovati. Naposljetku ćemo, nadamo se, vidjeti kakve to tajne Vlada skriva od naroda u čije ime obnaša vlast – a da se tajne ne tiču ni obrane zemlje, ni progona kriminala, niti ičega što se u praksi smatra tajnovitim. Možda će te informacije sadržavati nešto zbilja senzacionalno. Ako ne bude, morati ćemo prepoznati bezrazložnu nervozu kojom svoj rad od naroda skrivaju vlastodršci koji se svojim vlastitim djelima od tog naroda otuđuje.

Uredništvo

Slika: Suradnik 13

 Rj. Povjerenice za informiranje 18.7.2014. MVP

Rj. Povjerenice za informiranje 24.4.2014

Rj. Povjerenice za informiranje 18.7.2014

Rj. Povjerenice za informiranje 17.7.2014


[1] „Digli su ruku za smrt svog naroda, to je jedan od najtužnijih događaja u hrvatskoj povijesti!“, „ŠibenikIn“ 16.7.2014.

 

 

 

 

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena - Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena - Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Donacije

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2024. Sva prava pridržana.