Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.

Riječki svećenik osuđen “zbog diskriminacije”

Objavljeno: 8. listopada 2011.
Kategorija: Prenosimo

Nakon što smo izvješćivali o suđenjima zagrebačkoj vjeroučiteljici Jeleni Mudrovčić, nogometnim funkcionarima povodom tužbi homoseksualnih udruga utemeljenih na „antidriskriminacijskim“ propisima, prenosimo i vijest o presudi svećeniku Riječke nadbiskupije (župnik u gradiću Kastvu) vlč. Franji Jurčeviću. Očito će hrvatski sudovi imati još dosta posla u primjeni Zakona o suzbijanju diskriminacije kojega su – rijetkom unisonošću – zajednički u srpnju 2008. godine izglasali u Saboru HDZ i SDP, usprkos – također unisonog – protivljenja svih većih vjerskih zajednica.

Kastavski župnik Franjo Jurčević na Županijskome sudu u Rijeci nepravomoćno je osuđen zbog diskriminacije homoseksualnih osoba te sa svojega bloga mora ukloniti sporne tekstove, na njemu više ne smije pisati slične tekstove, a mora i o svojem trošku objaviti tekst presude u dnevnim novinama, izvijestio je glasnogovornik građanskog odjela Županijskoga suda u Rijeci Duško Abramović.
Zbog tekstova koje je Jurčević objavio na svojemu blogu, tužbu su protiv njega podnijeli lezbijska udruga Lori, udruge Zagreb Pride i Domino te Centar za mirovne studije.
Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ivanka Maričić-Orešković prihvatilo je djelomično tužbu i utvrdilo da je Jurčević 2010. godine tekstovima na svojemu privatnom blogu »Beogradski poučak« i »Koliko mi je poznato do sada niti jedan novinar u Hrvatskoj nije osudio perverzije lezbijki i homoseksualaca u Španjolskoj« diskriminirao, poticao na diskriminaciju i uznemiravao na osnovi spolne orijentacije nazivajući LGBT osobe »bolesnima, perverznima, besramnim jadnicima, osobama bolesnih usmjerenja, nenormalnima, perverznim i nastranim osobama«.
Jurčević, po nepravomoćnoj presudi, mora objaviti presudu u »Jutarnjem listu« i »Novom listu«, zabranjeno mu je pisati tekstove na blogu »zupnik.blog.hr« tako da osobe diskriminira na osnovi spolne orijentacije, a sa bloga mora ukloniti i dva sporna članka.
Nije prihvaćen dio tužbe u kojem se traži »zabrana budućeg Jurčevićeva istupanja u javnim medijima ako bi na taj način diskriminirao LGBT osobe«.
Kastavski županik Franjo Jurčević ove je godine već nepravomoćno osuđen na Općinskome sudu u Rijeci na tri mjeseca zatvora uvjetno zbog kažnjivog djela rasne i spolne diskriminacije. Taj je postupak bio pokrenut na temelju optužnog prijedloga Općinskoga državnog odvjetništva u Rijeci zbog teksta na Jurčevićevu blogu. 

1 „Katolička crkva i Srpska pravoslavna crkva udružile se u borbi protiv zakona o suzbijanju diskriminacije“, „Index.hr“ 9.7.2008. http://www.index.hr/vijesti/clanak/katolicka-crkva-i-srpska-pravoslavna-crkva-udruzile-su-se-u-borbi-protiv-zakona-o-suzbijanju-diskriminacije/394286.aspx

2 „Svećenik Jurčević osuđen zbog diskriminacije homoseksualaca“ , „Vjesnik“  05.10.2011., izvor: HINA, http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=A282C012-B270-48F9-8E45-9AFCAC4FF30C

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena - Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena - Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Donacije

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2024. Sva prava pridržana.