Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.

Slobodna Dalmacija: medijski psovač

Objavljeno: 30. svibnja 2012.
Kategorija: Prenosimo

Čovjek bi od nekakvih ozbiljnih dnevnih novina očekivao da koliko – toliko paze da na svoje stranice ne uvrštavaju retke koji imaju karakter pukog vrijeđanja. „Slobodna Dalmacija“ ambicija da bude smatrana ozbiljnim medijem očito nema: eto su se čak i hrvatski katolici – koji su silom prilika oguglali na medijsko pljuvanje po Katoličkoj Crkvi i po katoličkoj vjeri  – uspjeli konsternirati člankom protiv kardinala Josipa Bozanića, iz dičnog pera B. Dežulovića, što su ga urednici te nekoć ugledne tiskovine propustili na svoje stranice 23. svibnja 2012. godine. Ako nije san snova za pristojne ljude, možda urednici „Slobodne Dalmacije“ žele od svojeg lista učiniti san snova za psovače: naime ustanovu koja za djelatnost psovanja plaća honorare.

Doista, nije pretjerano reći da je taj članak puka serija uvreda: oko jedne jedine informacije da je Sveučilište u Zagrebu dalo počasni doktorat kardinalu Bozaniću2, uspio je autor psovačkom elokvencijom sviti tiradu uvreda gdje se jednog posve normalnog, posve artikuliranog, posve kulturnog i natprosječno učtivog člana kardinalskog zbora karakterizira kao „posve beznačajnog, beskarakternog, bezuglednog, bezidejnog, bezličnog i bezveznog“. To su samo oni „pristojniji“ epiteti, ima i gorih. Pritom je Sveučilište u Zagrebu izvrijeđano čak i teže.
U nastavku prenosimo tekst otvorenog pisma, kojeg je Nadbiskupski duhovni stol u Zagrebu uputio uredništvu „Slobodne Dalmacije“ povodom tog sramotnog psovačkog teksta:
„U vašim je novinama, u tiskanome i elektroničkome izdanju od 23. svibnja 2012. objavljen tekst koji je o dodjeli počasnoga doktorata Sveučilišta u Zagrebu kardinalu Josipu Bozaniću, zagrebačkomu nadbiskupu, pod naslovom: “Naš Desmond Tuta Bugarin” napisao Boris Dežulović. Taj je tekst prepun uvreda koje se izravno odnose na Kardinala i na Sveučilište u Zagrebu, a neizravno na puno širi krug ljudi i institucija. U svakome čitatelju koji taj tekst promatra u okviru civilizacijskih vrijednosti i uljudnoga ophođenja rađa se mnoštvo pitanja.
Tekst nije vrijedan nikakve posebne raščlambe te bi ulaženje u raspravu sa sadržajem koji je u njemu iznesen mogao netko shvatiti kao davanje vrijednosti nečemu što je uistinu bezvrijedno. To je razlog zašto nismo reagirali odmah nakon što je napisan.
No, u vremenskome odmaku od nekoliko dana, odlučili smo uputiti vama, kao Uredništvu, sa svim odgovornostima koje nosite, pitanja koja se ne tiču nipošto samo Crkve i odnosa prema njoj: Smatrate li da je prihvatljiv takav način pisanja o bilo kojoj temi? Mislite li da se takav tekst može opravdati jednostavnim isticanjem vrijednosti slobode govora ili specifičnostima stilskoga izražavanja? Možete li navesti koje se to vrijednosti i kakva odgovornost promiče takvim napisima?
Možda je za vas to poželjan način kojim „Slobodna Dalmacija” i njezini vlasnici žele medijski djelovati u hrvatskome društvu? Namjeravate li i dalje dopuštati i promicati da se čitatelji hrane uvredama i bezobzirnim grubostima koje zanemaruju istinu, koje gaze postulate etičnosti, koje nisu na tragu mjerodavnoga pisanja o nekoj temi niti na tragu profesionalnosti i stručnosti novinarskoga poziva?
Svaki čitatelj koji pročita taj tekst može lako i sam zaključiti koliko su opravdana ta naša pitanja. Stoga još više iznenađuje činjenica da ni novinari ni novinarske strukovne organizacije i tijela nisu osjetili potrebu osvrnuti se na spomenute uvrede.
Vaš je novinar u prvoj rečenici napisao da se o počasnome doktoratu kardinala Bozanića „u krugovima hrvatske nezavisne inteligencije digao omanji oblak sitne, fine prašine”. Osim što se u pojedinim sintagmama toga izrijeka može pročitati jezik iz doba komunističkoga totalitarizma, iz cijeloga je teksta razvidno da je pisanjem toga novinara – bez daha finoće i istine – podignut veliki oblak koji je kišom uvreda (nažalost, ponovno) stvorio blato i kaljužu govora u javnosti. Ona zacijelo ne može pridonijeti bistromu pogledu niti kritičkomu promišljanju.”

Foto: Cuidro

1 „Naš Desmond Tuta Bugarin“, Boris Dežulović za „Slobodnu Dalmaciju“ 23.05.2012., http://www.slobodnadalmacija.hr/Prilozi/Arterija/tabid/247/articleType/ArticleView/articleId/175396/Na-Desmond-Tuta-Bugarin.aspx
2 usp. „Sveučilište ocrtava put hrvatskog naroda“, HRT, Dnevnik 18.05.2012., http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews%5Btt_news%5D=165969&cHash=42ef5a49e1

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena - Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena - Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Donacije

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2024. Sva prava pridržana.