Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.

U Poljskoj: frontalni napad na Katoličku Crkvu, zbog zaštite nerođenih s Downovim  sindromom

Objavljeno: 2. studenoga 2020.
Kategorija: Sekularizam

U Poljskoj je u tijeku napad na katolike i Katoličku Crkvu, zbog toga što je Ustavni sud te zemlje 22. listopada 2020. godine „uspio“ u Ustavnim jamstvima života i dostojanstva svakog ljudskog bića[1] prepoznati obvezu zaštite života nerođene djece kod koje je primjenom suvremene dijagnostike utvrđena sumnja (s, uglavnom, slabim stupnjem sigurnosti) da će se roditi s nekim invaliditetom ili Downovim sindromom.

Odluka Ustavnog suda Republike Poljske u skladu je s trenutačnim trendom gdje savezne države jedna po jedna zabranjuju eugeničke pobačaje[2], a napadi su na neki način također u skladu s trendovima koje vidimo „preko bare“; pisali smo već o trendu napadanja nacionalnih i vjerskih svetinja u najnovijim akcijama radikalnih ljevičara u SAD-u.

Nakon što je donijeta duže vremena iščekivana odluka Ustavnog suda, pobornici pobačaja demonstriraju po ulicama i – kao stanovita novost – upadajući u (katoličke) crkve, prekidajući mise izvikivanjem političkih parola, sprejajući pro-abortivne parole po vratima crkava.[3]

Poljska crkvena hijerarhija nije izašla s nekim oštrijim osudama, a i policija je „profesionalno“ pričekala nekoliko dana s idejom da su možda posrijedi izdvojeni incidenti i da će se pobornici abortusa urazumiti. Nije se dogodilo; pobornici pobačaja pokušavaju prikazati kako oni zapravo predstavljaju moralnu većinu, a vjerni katolici nekakvu tobožnju manjinu koja je u Poljskoj prigrabila vlast pa maltretira narod svojim fanatizmom; uvrede katoličanstvu, napadi na katoličke crkve i druge svetinje se umnažaju iz dana u dan.

Bilježi se da ljevičarski demonstranti izmetom i na druge načine naružuju statue sv. Ivana Pavla II. diljem Poljske, a u gradu Wołominu je jedan građanin pretučen jer je pokušao spriječiti takav napad na spomenik tom velikanu poljskog naroda i svete Katoličke crkve.[4]

Uglavnom, vjernici (čak navijačke skupine poljskih nogometnih klubova) sada samoorganizirano štite svoje crkve.[5] Pa je policija nakon 6 dana nereda diljem zemlje poručila da će poduzeti odgovarajuće korake da se spriječe napadi i profanacije, te osigura javni red i sigurnost svih građana.[6]

Nadajmo se da će u Poljskoj ubrzo zavladati mir, i da se političke napetosti neće „rješavati“ fizičkim sukobima.

Dario Čehić

Slika: Studuji (učenje), učenica s Downovim sindromom, Lenka Heckova, Wikimedia Commons

 

 

[1] Čl. 38. Ustava Republike Poljske od 2. travnja 1997. godine, koji glasi: “Republika Poljska će osigurati pravnu zaštitu života svakog ljudskog bića.”; u svezi s čl. 30. Ustava, koji glasi: “Inherentno i neotuđivo dostojanstvo osobe će predstavljati izvor sloboda i prava ljudi i građana. Ono će biti nepovrjedivo. Javne vlasti su dužne osigurati njegovo poštovanje i zaštitu.”

[2] Federal Government backs Ohio ond Down Syndrome abortion law, Julie Carr Smith za AP News, 22. siječnja 2020.

[3][3][3] Exclusive: Defender of Polish churches describes blasphemous pro-abortion attacks, Dorothy Cummings McLean, LifeSiteNews 26. listopada 2020.

[4][4] Statues of John Paul II attacked throughout Poland by pro-abortion protesters, Grzegorz Adamczyk za „ReMix“, 29. listopada 2020.

[5] Polish patriots and football fans defend St. Alexander’s Church in Warsaw against leftist attacks Grzegorz Adamczyk za „ReMix“, 27. listopada 2020.

[6]  Police warn of tougher action as thousands join abortion protests in Poland, Alicja Ptak i Joanna Plucinska za „Reuters“, 28. listopada 2020.

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena - Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena - Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Donacije

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2024. Sva prava pridržana.