Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.

Milijun Francuza prosvjeduje protiv uvođenja tzv. “gay brakova”

Objavljeno: 14. siječnja 2013.
Kategorija: Prenosimo

Prije nekog vremena mi smo izvijestili, a hrvatski mediji propustili izvijestiti, o prosvjedu na kojem se okupilo 200.000 prosvjednika u Parizu, prosvjedujući protiv zakona koji ruše tradicijsko poimanje obitelji utemeljene na braku jednog muškarca i jedne žene, a kojima je država dužna osigurati poseban položaj i zaštitu.

Prosvjed je ponovljen, i to jučer. Ovaj puta protiv protunaravnog zakona ustalo je čak milijun prosvjednika. Vijest je prenijela agencija Al Jazeera [1], prijevod prenosimo u cijelosti.

Skoro milijun prosvjednika izašlo je u nedjelju na ulice Pariza kako bi se usprotivili najavi legalizacije istospolnih “brakova”. Kako je iz francuske prijestolnice izvijestila reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, na prvom masovnom prosvjedu prosvjedovali su Francuzi iz cijele zemlje koji bračnu zajednicu žele sačuvati tradicionalnom. Među najglasnijim porukama demonstranata bila je tvrdnja da djeca trebaju imati i majku i oca.

Drlja kaže da je ovo bio jedan od najvećih skupova u Parizu u posljednjih 10 godina, ali da je teško vjerovati da prosvjedi uistinu mogu nešto promijeniti, pogotovo kada je u pitanju politički smjer kojim ide Francuska.

Reforma zakona

Kako kaže, nedavno istraživanje javnog mnijenja pokazalo je da se protiv ovakvih prosvjeda izjasnilo 61 posto ispitanika. Analitičari kažu da demonstranti ne predstavljaju mišljenje većine, dok sudionici prosvjeda kažu da žele pokazati da ima i onih koji misle drugačije.

Predsjednik Francois Hollande najavio je reformu zakona i legalizaciju istospolnih “brakova” do srpnja.

Organizatori protesta kažu da su u nekoliko tjedana prikupili više od 100.000 potpisa protiv planirane reforme zakona, a cilj im je prikupiti dovoljno potpisa kako bi se organizirao referendum po ovom pitanju. Prosvjednici, koje predvodi poznata francuska komičarka Frigide Barjot, poručuju da je bračna zajednica moguća samo između muškarca i žene.

“Francuzi, koji su dosad šutjeli, imaju pravo izraziti svoje stavove. Tražimo od predsjednika da nas sasluša”, izjavila je Barjot.

‘Ne lagati djecu’

Demonstrante podržava Katolička crkva, no okupili su se i evanđelisti, Židovi, muslimani, politički konzervativci, čak i homoseksualci koji su protiv istospolne bračne zajednice. “Sretan sam što homoseksualni parovi imaju prava i što su prepoznati s društvene točke gledišta. Ali, imam zadršku kad je u pitanju usvajanje djece. Ne bih volio da se djecu laže kod usvajanja. Dijete mora imati oca i majku, to je bitno za razvoj”, kazao je prosvjednik Vianney Gremmel.

Drugi prosvjednik, Benoit Candolle, kazao je da nije “za svakakav brak”. “On je definiran kao zajednica muškarca i žene. Uopće nema smisla da dva muškarca budu u braku, kao ni dvije žene”, smatra on.

Prosvjdnici su također naglasili kako nisu protiv homoseksualnih osoba, već isključivo protiv istospolnih “brakova”.

Izvor: Al Jazeera

slika: Reuters blog


[1] Al Jazeera, “Masovni protest protiv istospolnih brakova”, 13. siječnja 2013, http://balkans.aljazeera.net/vijesti/masovni-protest-protiv-istospolnih-brakova

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena - Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena - Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Donacije

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2024. Sva prava pridržana.