Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.

Rezolucija Parlamentarne skupštine VE 1763 (2010) o pravu na priziv savjesti

Objavljeno: 18. kolovoza 2013.
Kategorija: Prenosimo

Nakon što je medicinska sestra – primalja Jaga Stojak zbog prigovora svoje ispravno formirane savjesti morala pretrpjeti (ozbiljno ugroženo pravo na priziv savjesti ) cijeli niz nevolja i naposljetku otkaz sa svojeg radnog mjesta kod Opće bolnice „Hrvatski ponos“ u Kninu, sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je u tom jednom detalju – pravu na prigovor savjesti primalja u pogledu sudjelovanja u pobačajima – zabilježila Hrvatska pozitivni zaokret.

Nakon oštrih reakcija hijerarhije Katoličke crkve[1], civilnog društva[2], političkih stranaka[3] i najšire javnosti[4], poništen je otkaz Jagi Stojak. Ministar zdravlja Rajko Ostojić izričito izjavljuje:  [5] „Priziv savjesti  je nešto što je definitivno omogućeno svakome.“

Zbog važnosti  sadržaja o ovoj stvari, u nastavku objavljujemo cjeloviti tekst Rezolucije Vijeća Europe 1763 (2010) o praviu na priziv savjesti u zakonitoj zdravstvenoj zaštiti. U privitku je i izvornik na engleskom jeziku.

 


VIJEĆE EUROPE

PARLAMENTARNA SKUPŠTINA


 

Rezolucija 1763 (2010)

Pravo na priziv savjesti u zakonitoj zdravstvenoj zaštiti


1. Niti jedna osoba, bolnica ili ustanova ne treba biti prisiljena, ni biti smatrana odgovornom, niti biti diskriminirana na bilo koji način zbog svojeg odbijanja da izvrši, omogući, potpomogne ili pošalje na abortus, izvršenje bilo kakve vrste pobačaja, ili eutanazije ili bilo kojeg čina koji bi prouzročio smrt ljudskog fetusa ili embrija, zbog bilo kojeg razloga.

2. Parlamentarna skupština naglašava potrebu da se potvrdi pravo na priziv savjesti kao i obvezu države da osigura da pacijentima bude moguće da pristupe zakonitoj i pravodobnoj zdravstvenoj skrbi. Skupština je zabrinuta da bi neregulirano korištenje priziva savjesti moglo neproporcionalno pogoditi žene, u prvom redu one sa nižim prihodima ili koje žive u ruralnim područjima.

3. U velikoj većini država članica Vijeća Europe, izvršavanje priziva savjesti je adekvatno regulirano. Postoji temeljit i jasan pravni okvir koji uređuje izvršavanje priziva savjesti od strane pružatelja zdravstvene zaštite, kojim se osigurava da interesi i prava pojedinaca što traže zakonite zdravstvene usluge budu poštovani, štićeni i ispunjavani.

4. Imajući u vidu obvezu država članica da osiguraju pristup zakonitoj zdravstvenoj zaštiti i da zaštite pravo na zdravlje, kao i obvezu da se osigura poštovanje prava slobode mišljenja, savjesti i vjeroispovijesti pružatelja zdravstvene zaštite, Skupština poziva članice Vijeća Europe da razviju temeljite i jasne propise koji definiraju i reguliraju priziv savjesti u pogledu zdravstvenih i medicinskih usluga, i kojima se:

4.1. jamči pravo na priziv savjesti u odnosu na sudjelovanje u medicinskom postupku o kojem je riječ;

4.2. osigurava da pacijenti budu pravodobno informirani o svakom prizivu savjesti i upućeni drugom pružatelju zdravstvene zaštite;

4.3. osigurava da pacijenti prime odgovarajuću skrb, osobito u hitnim slučajevima.

1. Rasprava Skupštine od 7. listopada 2010. (35. sjednica) (v. Doc. 12347, izvještaj Odbora za socijalna, zdravstvena i obiteljska pitanja, izvjestitelj: gđa McCafferty; te Doc. 12389, mišljenje Odbora za jednakopravnost žena i muškaraca, izvjestitelj: gđa Circene). Tekst prihvaćen od Skupštine 7. listopada 2010. (35. sjednica).

______________________________

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena - Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena - Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Donacije

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2024. Sva prava pridržana.