Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.

Zašto papa Franjo ne može odgovoriti na „dubia“?

Objavljeno: 8. listopada 2023.
Kategorija: Aktualno

Nedavno, 21. kolovoza 2023. grupa od pet kardinala, Walter Brandmüller, Raymond Leo Burke, Juan Sandoval Íñiguez, Robert Sarah i Joseph Zen Ze-kiun, poslala je svoje dvojbe (dubia) papi Franji. Inače, dubia (lat. sg. dubium, pl. dubia) je jedan uobičajen postupak unutar Crkve kojim se od pape (ili crkvenog sudišta) traži razjašnjenje nekih teoloških dvojbi tako što se na pitanja može odgovoriti (sing. responsum ad propositum dubium,  pl. responsa ad proposita dubia) samo s „da” (afirmativno) ili „ne” (odrečno). Na taj se način otklanja svaka sumnja u interpretaciju odgovora. Naravno, uz kratko potvrdan ili odrečan odgovor slijedi i obrazloženje.[1]

Naime, zabrinuti zbog moguće zlouporabe Sinode o sinodalnosti spomenuti kardinali su pisali papi Franji još 10. srpnja na što je njima Papa odgovorio, ali ne s uobičajenim „da“ ili „ne“, već uopćeno, nejasno i neodređeno. Zato su kardinali (uz izraze učtivosti) morali Papi odgovoriti: „…svojim odgovorima niste razriješili dvojbe koje smo postavili, nego ste ih produbili“ .[2] Na primjer, na drugo pitanje, je li moguće blagosloviti zajednice između homoseksualnih osoba, papa Franjo između ostalog odgovara: „Zbog toga pastirska razboritost mora na odgovarajući način razlučiti postoje li oblici blagoslova za jednu ili više osoba, a koji ne izražavaju raznoznačno poimanje braka. Jer, kad se traži blagoslov, to je izražavanje prošnje za pomoć od Boga, molba da se može živjeti bolje, povjerenje u Otca koji nam može pomoći da živimo bolje.“ [3] Zašto papa Franjo odustaje od stoljetne prakse davanja jasnih odgovora na važne dvojbe o pitanjima vjere i morala?  I što on uopće nastoji postići dajući na jasna pitanja (o važnim stvarima) nejasne odgovore?

S obzirom na to da kardinali na dvojbe nisu dobili primjeren odgovor od Pape, oni su 21. kolovoza uputili novi dopis u kojem su tražili da im Papa odgovori shodno tradiciji Crkve s „da“ ili „ne“. No, pošto nisu dobili nikakav odgovor, oni su te dvojbe obznanili javnosti 2. listopada 2023., par dana prije početka Sinode o sinodalnosti.

Dvojbe ovih kardinala glase:

1. Je li moguće da Crkva danas naučava učenja suprotna onima koja je prije naučavala u pitanjima vjere i ćudoređa, preko Pape ex cathedra, u definicijama sveopćega sabora ili u redovitom općem učiteljstvu biskupâ raspršenih po svijetu (usp. Lumen gentium, 25)?

2. Je li moguće da bi u nekim okolnostima pastir smio blagosloviti zajednice između homoseksualnih osoba, sugerirajući tako da homoseksualno ponašanje kao takvo ne bi bilo protivno Božjemu zakonu i hodu osobe prema Bogu? Povezano s tom dvojbom potrebno je istaknuti još nešto: ostaje li vrijediti učenje koje podupire sveopće redovito učiteljstvo, prema kojemu svaki spolni čin izvan braka, a osobito homoseksualni čin, tvori objektivno teški grijeh protiv Božjega zakona, neovisno o okolnostima u kojima se ostvaruje i o nakani s kojom se provodi?

3. Obavlja li Biskupska sinoda, koja će se održati u Rimu i koja uključuje samo izabrane predstavnike pastira i vjernika, u naukovnim i dušobrižnim pitanjima o kojima će biti pozvana izjasniti se, vrhovnu vlast Crkve, koja pripada isključivo Rimskomu prvosvećeniku i Biskupskomu zboru zajedno sa svojom glavom (usp. kanon 336 Zakonika kanonskoga prava)?

4. Bi li Crkva u budućnosti mogla imati ovlast podjeljivati ​​svećeničko ređenje ženama, proturječeći time da isključivo pridržavanje ovoga sakramenta za krštenike muškoga spola pripada samoj bȋtī sakramenta Reda, što Crkva ne može promijeniti?

5. Može li valjano primiti sakramentno odrješenje pokornik koji, iako priznaje grijeh, odbija na bilo koji način donijeti odluku da ga više ne će počiniti?[4]

Kardinal Gerhard Müller i biskup Marian Eleganti, obojica predavači na predstojećoj konferenciji, podržali su pet kardinala i njihove dvojbe. Kardinal Müller upozorava da „trenutno postoji krivovjerno stajalište koje pomaže u karijeri, da se Bog otkriva samo papi Franji kroz izravnu informaciju u Duhu Svetome, te da biskupi moraju samo slijepo ponavljati ta nebeska rasvjetljenja i mehanički ih prenositi poput marioneta.“[5]

A biskup Eleganti s pravom tvrdi: „Tkogod odgovara na dvojbe što se tiče njegove pravovjernosti, koja bi se mogla raspršiti jednostavnim Da ili Ne, dugim rečenicama, dokazuje da su u pravu oni koji sumnjaju u njegovu pravovjernost.” Eleganti inzistira na tome da pape ne mogu proturječiti Učiteljstvu bivših papa i da pape moraju poučavati na jasan način, s „da“ ili „ne“ te je dodao: “Proturječnost, zbrka i revolucija nisu karakteristike Duha Svetoga.”[6] Uostalom, i sam Isus Krist je rekao: „Vaša riječ neka bude: ‘Da, da, – ne, ne!’ Što je više od toga, od Zloga je“ (Mt 5,37). Tipično je za moderniste da govore nejasno, zbrkano, dvoznačno, da govore puno, a ne kažu ništa.

Mnogi se pitaju zašto Papa konačno ne odgovori ovako uglednim kardinalima na prilično jednostavna pitanja s Da ili Ne. Jedan mogući odgovor je dao prefekt Dikasterija za nauk vjere, novoimenovani kardinal Víctor Manuel Fernández: „Papa im je već odgovorio a sada objavljuju nova pitanja kao da je Papa rob za izvršavanje naredbi.“[7] Znači, prema Fernándezu Papa nije odgovorio kardinalima jer ne želi biti njihovim robom. Papa sigurno ne treba biti ničiji rob, ali treba svima služiti po primjeru i zapovijedi Isusa Krista (usp. Fil 2, 6-11; Iv 13, 34-35).

Možda nije imao vremena? To je malo vjerojatno jer na dvojbe iz 2016. godine još uvijek nije odgovorio,[8] a i ove dvojbe je dobio još u kolovozu, a znajući kako brzo, pa neki put i u roku od 24 sata, zna odgovoriti o. Jamesu Martinu i njemu sličnima, teško je povjerovati da nije imao vremena.

Ako nije nedostatak vremena (a očito da nije to razlog) postavlja se pitanje zašto ne odgovara na dvojbe (2016. god. i 21. kolovoza 2023.) tako uvaženih kardinala već ih ignorira?

Meni se odgovor čini vrlo jednostavan, kao ono „car je gol“, svi vide a nitko ne želi ili ne smije reći. Papa Franjo ne može odgovoriti na dvojbe ovih kardinala iz vrlo jednostavnog razloga, jer kakogod da odgovori loše bi prošlo po njega samoga. Zato vjerojatno neće nikada odgovoriti na ove dvojbe. Za tako nešto bilo bi potrebno obraćenje i uistinu velika poniznost (usp. Lk 14, 7-11).

Ako bi na bilo koje od ovih pet pitanja odgovorio s DA time bi na prilično formalan način potvrdio da je heretik. Ako bi pak odgovorio s NE time bi skočio sam sebi u usta, tj. proturječio bi onome što je do sada govorio i pisao. Zato mu ne preostaje ništa drugo nego da se služi starom poslovicom: šutnja je zlato. Samo što u ovom slučaju – šutnja je pomutnja.

Ivan Poljaković

Slika: Fotomontaža, Remnant

[1] Ovdje jedan primjer: Responsum ad propositum dubium concerning the teaching contained in “Ordinatio Sacerdotalis” (vatican.va) (6.10.2023.)

[2] Dvojbe petorice kardinala Papi o gorućim pitanjima Sinode – Vjera i djela  (5.10.2023.)

[3] Isto. Papin odgovor 2 e).

[4] Isto.

[5] Cardinal Müller endorses cardinals’ dubia on the Synod on Synodality – LifeSite (lifesitenews.com) (6.10.2023.)

[6] Bischof Eleganti schließt sich Kardinal Müllers Unterstützung für die Zweifel der Kardinäle an der Synode zur Synodalität an – LifeSite (lifesitenews.com) (6.10.2023.)

[7] Cinco cardenales desafían al Papa y le piden que declare públicamente que no modificará la doctrina sobre los homosexuales (abc.es)  (5.10.2023.)

[8] Podsjetimo se da su četiri kardinala Carlo Caffara, Walter Brandmüller, Joachim Meissner i Raymond Burke 2016. godine nakon objave pobudnice Amoris laetitia, koja je prouzročila dosta kontroverzi, sročili dvojbe (dubia) koje su uputili papi Franji, ali na postavljena pitanja nikada nisu dobili odgovore.

 

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena - Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena - Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Donacije

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2024. Sva prava pridržana.