Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Katolik.hr
Razlozi nade koja je u nama.

Porta Fidei – „vjera nije privatna stvar“

Objavljeno: 25. listopada 2011.
Kategorija: Prenosimo

Papa Benedikt XVI. je Apostolskim pismom naslovljenim „Porta Fidei“ i objavljenim 11. listopada 2011. godine posvetio nadolazeću liturgijsku godinu 2012. – 2013. pronicanju otajstva vjere. Crkva će Godinu vjere brojiti od 11. listopada 2012. godine – tj. od 50 godišnjice otvaranja II. vatikanskog koncila do 24. studenog naredne godine, kada pada blagdan Krista Kralja. Papa upozorava da „kršćanin ne smije nikada misliti o vjeri kao o privatnoj stvari … Vjera, baš zato što je djelo slobode, zahtijeva također društvenu odgovornost za ono u što vjerujemo.“. (toč. 10).

Naslov „Porta Fidei“, to jest „Vrata vjere“ dolazi nam iz Djela apostolskih 14,27, gdje se opisuje kako je sv. Pavao Apostol svojim propovijedanjem poganima „otvorio vrata vjere“. Papa u tom svom pismu (objavljenom u formi tzv. motuproprija, tj. akta koje papa sastavlja bez posebnog prijedloga kardinala ili drugih dužnosnika) govori o odlučnosti za provedbu nove evangelizacije, koju treba provoditi s entuzijazmom, posredujući živu vjeru koja „raste kada se proživljava kao iskustvo primljene ljubavi i kada se prenosi kao iskustvo milosti i radosti. Ona nas čini plodnima, jer širi naša srca u nadi i čini nas sposobnima da nosimo svjedočanstvo darivanja života“ (toč. 7.).
 
U novoj evangelizaciji treba osobito pozorno pristupiti velikom mnoštvu današnjih ljudi koji – makar prave vjere nemaju – iskreno traže odgovore o krajnjem smislu i pravoj istini o svojim životima i o svijetu: „Takva je potraga autentični ‘uvod’ u vjeru, jer upravlja ljude na put koji vodi prema otajstvu Boga.“ (toč. 10).
 
Obljetnica početka II. vatikanskog koncila je također i liturgijski blagdan blaženog Ivana XXIII.2, pape koji je taj koncil sazvao i svečano ga otvorio 1962. godine (nakon njegove smrti 1963. godine, kraj tog koncila 1965. i prva razdoblje u kojem se nastojalo zaključke Koncila provesti u praksi, odvijali su se za pontifikata Pape Pavla VI.). Ujedno je to papa čiji Misal iz 1962. godine Crkva danas koristi kod služenja tradicionalne latinske mise („izvanredni oblik rimskoga obreda“); možda vrijedi napomenuti da po tom Misalu dolazi na dan 11. listopada blagdan Majčinstva Blažene Djevice Marije, blagdan kada slavimo Mariju pod naslovom Bogorodice. 
 
Početak Godine vjere ujedno pada na 20. obljetnicu izdanja najboljeg prikaza učenja II. vatikanskog koncila: naime je 11. listopada 1992. godine objavio bl. Ivan Pavao II. prvo izdanje  Katekizma Katoličke Crkve. Tog dana je bl. Ivan Pavao II. objavio Apostolsku konstituciju „Fidei Depositum“3 i u njoj predstavio novi Katekizam, „da služi kao pouzdan i autentičan tekst na koji će se pozivati u naučavanju katoličke nauke i posebno pri izradi mjesnih katekizama“ – sukladno istinskom nauku Crkve. Objavljivanje KKC označilo je fazu konsolidacije Crkve – nakon stanovitog „uspjeha“ modernističkih teologa da nekritički i u euforičnom duhu prezentiraju Koncil kao da je ondje Crkva tobože iskoračila u pravcu nekakve „liberalne teologije“.4  Benedikt XVI. u svojem pismu „Porta Fidei“ ponavlja iskaz bl. Ivana Pavla II. da iznimno vrijedne tekstove otaca II. vatikanskog koncila treba iščitavati točno i sukladno Tradiciji Crkve, te imajući u vidu značajni dokument Pape Pavla VI. „Ispovijed vjere Naroda Božjeg“ iz 1968. godine5.  Papa u ovom motupropriju karakterizira Katekizam iz 1992. godine – dokument koji u sažetom obliku prezentira poklad katoličke vjere – „dragocjenim i nezamjenjivim oruđem“  te „jednim od najvažnijih plodova II. vatikanskog koncila“ (toč. 11.).
 
Papa traži da se u biskupijama širom svijeta učine pojačani napori radi prezentiranja pravovjernog nauka sadržanoga u Katekizmu Katoličke Crkve (toč. 12.); u tome valja držati pogled na Kristu, na Mariji, sv. Josipu, svetim apostolima, mučenicima i drugim svetima upisanima u Knjigu Života (toč. 13.).
 
Papa nas podsjeća da je prava vjera plodna djelima ljubavi (toč. 14.) i čini nas sposobnima da nosimo križ, čak i u trenucima kada ne čujemo Božji glas, nego bivamo kušani Njegovom šutnjom (toč. 15.)

2  Životopis bl. Ivana XXIII. na stranicama zagrebačke župe koja nosi njegovo ime: http://www.zupa-ivan23.hr/Zastitnik1.html. Nešto opširnije prikaz života „pape koji je volio život“, četverorođenog u seljačkoj obitelji iz talijanske pokrajine Veneto, koja je imala ukupno četrnaestero djece (na engleskom) na http://www.americancatholic.org/Messenger/Sep2000/feature1.asp i http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2011-10-11

3  http://www.intratext.com/IXT/SCR0003/__P1.HTM

4  „Recepcija Drugoga vatikanskoga sabora“, Anto Šarić u str. 14 – 15, „Crkva u svijetu“ Vol. 41 No. 1 ožujak 2006. http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=37274

5  „Ispovijed vjere Naroda Božjeg“ Pape Pavla VI. (1968.) citira se toč. 192. KKC. Integralni tekst (s uvodom) na http://hrcak.srce.hr/file/62747

Apologetska udruga bl. Ivan Merz
Put Lokve 8, Kožino, Zadar

Na braniku

Duh vremena - Apologetski priručnik br. 2

Duh vremena - Apologetski priručnik br.2 je treće nakladničko djelo Apologetske udruge bl. Ivan Merz. U knjizi se nalazi 37 odabranih apologetskih tekstova koje su napisali četiri autora, članovi i suradnici Udruge. Predgovor knjizi je napisao danas jedan od najvećih branitelja vjere, biskup Athanasius Schneider.

Saznajte više

Donacije

"Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja."

IBAN: HR8523400091110376905
(BIC: PBZG HR 2X)

Donacije

Pretplatite se za novosti

Kupite naše knjige

Izradio Mate Mišlov za Katolik.hr
Autorska prava 2024. Sva prava pridržana.